Izhod iz enostavnega načina

Milan Bufon: ETHNOS IN TOPOS

Avtor / Author: Milan Bufon

Strani / Pages: 296

Trda vezava / Hard copy

Leto / Published: 2020

Jezik / Language: slovenski

ISBN: 978-961-7058-48-2

26,00  (Brez DDV: 24,76 )

Ni na zalogi

Šifra: 978-961-7058-48-2
Kategoriji: ,
Oznaka:

Opis

Knjigo lahko kupite pri Slovenski matici na povezavi: https://www.slovenska-matica.si/knjige/vse-knjige/zgodovina/ethnos-in-topos/.

 

ETHNOS IN TOPOS. Družbene spremembe in narodnostna podoba slovenskih krajev na Tržaškem od leta 1910 do leta 2015

Avtor / Author: Milan Bufon

Monografija »Ethnos in topos« prikazuje, kako se je s Slovenci tradicionalno poseljeno območje spreminjalo od leta 1910 do leta 2015 in kakšna je bila oziroma je narodnostna in družbeno-ekonomska podoba tega prostora v treh ključnih fazah: ruralnem izhodiščnem obdobju, obdobju industrializacije (okrog leta 1965) in sodobnem, postindustrijskem času. Monografija vsebuje kritično analizo avstrijskih popisnih rezultatov za leto 1910 in predstavlja lokalno narodnostno in družbeno-ekonomsko strukturo Slovencev na Tržaškem v letih 1965 in 2015. Avtorjevo terensko delo je omogočilo pridobitev izvirnih podatkov o razvoju narodnostne strukture v tem »robnem« delu slovenskega etničnega ozemlja, ki odpirajo povsem nove poglede in spoznanja glede Slovencev na Tržaškem in njihove vitalnosti ter potencialov družbene integracije v evropskem »kontaktnem« prostoru.

Iz recenzije prof. dr. Sonje Novak Lukanovič

Stoletni časovni prerez skozi politične, prostorske in etnične spremembe Trsta in njegovega bližnjega vplivnega ozemlja je korenita refleksija kategorije »prostora« kot temeljne in izhodiščne postavke ter etničnih značilnosti prebivalstva v njem. Delo »Ethnos in topos« je referenčno delo za področje etničnih in manjšinskih študij zaradi preciznega teoretično-metodološkega uvoda in jedrnate, a zelo dobro dokumentirane in argumentirane sinteze. Odlikuje ga jasna in pregledna zgradba, ki olajšuje bralcu orientacijo po delu, ter zgledna jezikovna kultura tako v besedno slogovnem kot v znanstveno-terminološkem smislu. Pred seboj imamo nedvomno prvovrstno, strokovno odlično utemeljeno in dokumentirano referenčno delo o dinamičnem razvojnem profilu slovenske skupnosti na Tržaškem skozi zadnjih sto let.

Iz recenzije izr. prof. dr. Jerneja Zupančiča

Izdaja revije je bila finančno podprta s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Slovenije.

 

 

 

Dodatne informacije

Dimenzije 145 × 210 cm