Izhod iz enostavnega načina

Andrina Tonkli – Komel: VSTOPANJA

Avtorica / Author: Andrina Tonkli – Komel

Strani / Pages: 154

Leto / Published: 2005

ISBN: 978-961-6033-61-1

 

13,43  (Brez DDV: 12,79 )

Šifra: 978-961-6033-61-1
Kategoriji: ,
Oznaka:

Opis

VSTOPANJA. Spisi o filozofiji

Avtorica / Author: Andrina Tonkli – Komel

Delo Andrine Tonkli – Komel z naslovom Vstopanja je posvečeno obravnavi izbranih tem iz zgodovine filozofije in iz sodobne filozofije, ki segajo vse do problematike sofističnega razumevanja vloge govora pa do pojmovno-zgodovinskega pristopa k filozofski tvorbi pojmov. Pri tem skuša predvsem pokazati, v čem je vrednost ukvarjanja s filozofskim izročilom, kje se to prepleta z osnovnimi vprašanji sodobne filozofije, predvsem v njeni fenomenološki in hermenevtični usmeritvi.

Taka zastavitev pristopa k filozofiji odpira vrsto vidikov obravnave, med katerimi je predvsem problem resničnega govora, razmerja filozofije do znanosti po eni ter umetnosti po drugi strani, ki ohranja napetost skozi celotni razvoj filozofije. Poseben vidik tvori moderno izkustvo krize utemeljitve filozofije, ki sozajema tudi vsa druga področja duha, v katerih se izraža evropska humanost. Naposled je postavljeno v ospredje vprašanje, kako filozofija oblikuje svojo pojmovnost, ki zadeva sodobno filozofijo v vseh njenih usmeritvah.

Kakor vprašanje zgodovinskosti filozofije ni zgolj historično, tako tudi vprašanje jezika ni zgolj filološko. V tem smislu ostaja odgovor na to, kaj je filozofija, odprt oziroma se filozofija dokazuje prav prek te načelne odprtosti mišljenja.

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Agencija za raziskovalno dejavnost republike Slovenije

Dodatne informacije

Teža 0,211 kg
Dimenzije 15,5 × 21,5 cm