Izhod iz enostavnega načina

Pravno obvestilo

Nazaj na vrhnjo stran: Predpisi in dokumenti

Avtorske pravice

Vsebine, objavljene na tem spletnem mestu so last in se lahko uporabljajo le v nekomercialne namene, kjer pa morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Prav tako si pridržujemo pravico do sprememb vsebin.

Pridržki

Znanstveno-raziskovalno središče Koper, bo na svojih spletnih straneh zagotavljal točnost in ažurnost podatkov z vso skrbnostjo, vendar pa za njihovo točnost, celovitost, kot tudi za škodo, ki bi izhajala iz tega, ne prevzema nikakršne odgovornosti.

Znanstveno-raziskovalno središče Koper, tudi ne prevzema nobene odgovornosti v povezavi s posledicami, ki jih povzročijo informacije, ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne viruse, ki bi se k uporabnikom prenesli s te spletne strani, in toplo priporoča, da se uporabniki pred nevarnostjo virusov ustrezno zavarujejo še pred prenosom informacij s te spletne strani.

Znanstveno-raziskovalno središče Koper, ni odgovoren za občasno nedelovanje strani, morebitno netočnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe netočnih ali nepopolnih informacij. Niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, zato ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa do, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Pridružujemo si pravico, da uporabnike napotimo na druge strani svetovnega spleta in ne prevzemamo nikakršne odgovornosti za njihovo vsebino.

Za vse dodatne informacije in pooblastila se obrnite na:

Znanstveno-raziskovalno središče Koper
Garibaldijeva 1
6000 Koper
Slovenija

T: 05 66 37 700
E:

Pogoji poslovanja spletnega portala Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (www.zrs-kp.si)

Splošni pogoji spletnega portala Znanstveno-raziskovalnega središča Koperso sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2), na podlagi priporočil GZS in mednarodnih kodeksov za e-poslovanje. S spletnim portalom Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (v nadaljevanju ZRS Koper) upravlja javni zavod ZRS Koper, Garibaldijeva ulica 1, Koper (v nadaljevanju ponudnik). Za kupovanje na portalu ZRS Koper mora obiskovalec v obrazec »Podatki plačnika« vpisati svoje osebne podatke. Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje portala ZRS Koper, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

Dostopnost informacij

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:

 • identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),
 • kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
 • dostopnost storitev
 • pogoje izvršitve storitve
 • vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke,
 • časovno veljavnost ponudbe,
 • pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Ponudba vsebin

Zaradi narave poslovanja preko svetovnega spleta se ponudba portala ZRS Koper ažurira in spreminja pogosto in hitro.

Stroški pošiljanja

Redna dostava po Sloveniji – Pošta Slovenije:

Stroški dostave v Sloveniji so pavšalni in znašajo 2,80 EUR na posamezno naročilo. Pri naročilu nad 30,00 EUR je poštnina za dostavo pošiljk na območju Slovenije brezplačna.

Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom na sedežu ZRS Koper (Garibaldijeva 1, 6000 Koper). Plačilo na sedežu Založbe Annales ZRS Koper je možno samo z gotovino ob delovnih dnevih in v času 8:30–12:00 in 13:30–15:30.

Redna dostava v tujino – Pošta Slovenije:

Stroški dostave v Evropi znašajo 9,00 EUR za naročilo plus 4,00 EUR za vsak posamezni izvod izdelka. Pošiljka bo poslana priporočeno preko Pošte Slovenije z možnostjo sledenja pošiljke. Rok dostave je odvisen od rokov udeleženih pošt v poštnem prometu.

Stroški dostave izven Evrope znašajo 13,00 EUR za naročilo plus 4,00 EUR za vsak posamezni izvod izdelka. Pošiljka bo poslana priporočeno preko Pošte Slovenije z možnostjo sledenja pošiljke. Rok dostave je odvisen od rokov udeleženih pošt v poštnem prometu.

Načini plačila

Z gotovino ob prevzemu (po povzetju):
Naročene publikacije kupci plačajo dostavljavcu Pošte Slovenije ob prevzemu. Pošta Slovenije za posredovanje plačila (obrazec UPN) kupcu zaračuna 1,05 eur provizije za znesek do 98,00 eur. Ta način lahko izberejo samo kupci, ki imajo dostavni naslov v Sloveniji.

Po predračunu:
Po oddaji naročila kupci na svoj e-naslov prejmejo predračun. ZRS Koper naročilo odda v obdelavo po prejemu plačila na TRR.

Po računu: (za pravne osebe):
Kupci naročene publikacije prejmejo skupaj z računom. Velja samo za pravne osebe s sedežem in dostavnim naslovom v Sloveniji.

Plačilne kartice, elektronska plačila 
Spletna aplikacija Uprave RS za javne plačila (UJP e-plačila) omogoča varno spletno plačevanje e-storitev javnega sektorja na naslednje načine:

 1. Kartično plačevanje (Activa, Maestro, MasterCard, Visa, Visa Elektron, Diners)
  Spletno plačevanje s plačilnimi/kreditnimi karticami prek UJP e-plačil poteka v varnem in šifriranem finančnem okolju, ki omogoča takojšnje preverjanje plačnikove plačilne sposobnosti in veljavnost računa pri izdajatelju plačilne/kreditne kartice.
 2. Mobilno plačevanje (mBills in VALÚ Moneta)
  Spletna aplikacija UJP e-plačila omogoča mobilno plačevanje za uporabnike Hal mBills in sistema VALÚ Moneta. Hal mBills in VALÚ Moneta sta priročni in varni storitvi brezgotovinskega plačevanja z mobilnikom. Hal mBills lahko uporabljajo vsi uporabniki pametnega telefona z operacijskim sistemom iOS in Android, ne glede na to pri kateri poslovni banki imajo odprt račun. VALÚ Moneta lahko uporabljajo uporabniki storitev Mobitel in A1 Slovenija ter komitenti Nove KBM in Poštne banke Slovenije, ki so hkrati uporabniki enega izmed navedenih operaterjev.
 3. Plačevanje prek spletne banke (Abanet, NLB Klik)
  Spletna aplikacija UJP e-plačila omogoča plačevanje prek spletne banke za komitente Abanke in NLB oziroma uporabnike spletne banke Abanet in NLB Klik.

Način plačila za kupce iz tujine:
Kupci iz tujine, ki naročajo knjige na dostavni naslov v tujini, lahko izberejo plačilo po predračunu ali plačilo s plačilnimi karticami oz. druge možnosti elektronskih plačil (glej tč. 3.4). Cenik pošiljanja se nahaja pod točko 2 (Stroški pošiljanja). Kupce iz tujine, ki knjige naročajo za nadaljnjo prodajo, prosimo, da nas kontaktirajo po e-pošti na: , prav tako tudi drugi kupci, ki potrebujejo več informacij.

Podatki za nakazila iz tujine: 

Naziv in naslov banke: BANKA SLOVENIJE, Slovenska 35, 1505 Ljubljana

Imetnik računa: ZRS Koper, Garibaldijeva 1, 6000 Koper 

IBAN (International Bank Account Number): SI56 0110 0600 0053 955

Koda SWIFT oz. BIC: BSLJSI2X

Ti splošni pogoji štejejo za pogodbene pogoje v smislu Zakona o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04 – uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – ZUE, 126/07, 86/09, 78/11, 38/14, 19/15, 55/17 – ZKolT in 31/18) in so del vsakokratne prodajne pogodbe.

Naročilo/pogodba se sklepa v slovenskem jeziku, italijanskem ali angleškem jeziku . Sklenjena pogodba je shranjena na strežnikih na sedežu ZRS Koper. Dostop do pogodbe je mogoč vsak delovni dan od 8.30 do 14.30 (prosimo, da se predhodno najavite na  tel. št. 05/663-77-00 ali po e-pošti na: .

Stvarna napaka

Kdaj je napaka stvarna? Predvsem kadar:
– vsebina nima lastnosti, ki omogočajo njeno normalno rabo
– se kupcu izroči vsebina, ki se s kupljenim ne ujema

Kako se stvarno napako uveljavi?
Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te in na lastne stroške obvestiti v zakonsko določenem roku. Kupec nam hkrati omogoči pregled vsebine.

V katerih primerih naj uveljavljam stvarno napako?
V primerih, ko blago nima garancije. Treba jo je uveljavljati v zakonsko predpisanih rokih.

Pravico do uveljavljanja stvarnih napak natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov.

Varnost kupca in varstvo osebnih podatkov

S klikom na gumb “Registracija in prijava” potrjujete, da ste seznanjeni, da bo ZRS Koper zagotovil varstvo vaših osebnih podatkov v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 24.7.2016, Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo) in morebitno drugo nacionalno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov.

S klikom na gumb “Registracija in prijava” prav tako dovoljujete, da ZRS Koper do vašega preklica soglasja obdeluje vaše osebne podatke (ime, priimek, naslov, telefonska številka, elektronski naslov) za namen sklenitve oziroma izpolnitve pogodbe.

Če obenem označite tudi okence za prejemanje obvestil, dovoljujete, da ZRS Koper vaše osebne podatke obdeluje za namen obveščanja o novostih, prireditvah in drugih akcijah ZRS Koper (t. i. neposredno trženje).

ZRS Koper obdeluje osebne podatke kupcev, ko ti poslujejo z njim, uporabljajo aplikacije oz. kadar kakorkoli sodelujete z ZRS Koper:

 • izvajanje pogodbenih odnosov, kar vključuje vodenje in izvajanje naročil in pogodbenih aktivnosti,
 • trženje, kar vključuje upravljanje baze osebnih podatkov in pošiljanje ponudbe preko naslovljene direktne pošte, elektronske pošte, telefona ali osebno.

ZRS Koper zbira osebne podatke, kot so e-poštni naslov, osebno ime, domači ali službeni naslov ali telefonska številka. Osebni podatki se brez soglasja posameznika lahko razkrijejo pristojnim organom, če to določajo veljavni predpisi.

ZRS Koper ščiti osebne podatke posameznikov pred vsakim nepooblaščenim dostopanjem, uporabo ali razkritjem. Pri plačilu s plačilnimi karticami in elektronskih plačilih osebne podatke, ki jih kupec vnese v spletno aplikacijo, obdeluje Uprava RS za javna plačila (UJP). Za dodatne informacije glede zbiranja in obdelave osebnih podatkov ter uveljavljanje pravic iz ZVOP-1 se zato kupci obrnejo na UJP.

ZRS Koper ne prevzema nobene odgovornosti za razkritje osebnih podatkov ali drugih občutljivih podatkov, če do njega pride zaradi neustrezne strojne ali programske opreme na strani uporabnika. Vsak uporabnik je dolžan sam poskrbeti, da na delovni postaji, ki jo uporablja za dostop do spletnega mesta in njegovih storitev, ni nameščena nobena škodljiva programska oprema (npr. virusi, trojanski konji, t.  i. mallware ali spyware).

Kadarkoli lahko zahtevate, da ZRS Koper v roku 15 dni trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za zgoraj navedene namene ter vas o tem v nadaljnjih 5 dneh pisno obvesti. Svojo zahtevo lahko kadarkoli posredujete ZRS Koper po telefonu št. 05/663-77-00, preko elektronske pošte ali pisno na naslov ZRS Koper, Založba, Garibaldijeva 1, 6000 Koper. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave vaših osebnih podatkov, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Prav tako lahko kadarkoli zahtevate dostop do svojih osebnih podatkov (seznanitev), njihovo dopolnitev, popravo, izbris ali omejitev obdelave, imate pa tudi pravico do prenosljivosti podatkov in pravico do ugovora. Če menite, da je pri obdelavi osebnih podatkov prišlo do kršitve zakonodaje, lahko podate ugovor, ki ga obravnava Informacijski pooblaščenec in s tem zahtevate prenehanje obdelave vaših osebnih podatkov. To zahtevo lahko vložite ustno na zapisnik v pravni službi ZRS Koper, pisno, preko elektronske pošte ali na drug dokumentiran način.

Roki hrambe osebnih podatkov: 1. podatki kupcev se hranijo, dokler to zahtevajo računovodski standardi, zakon, ki ureja davek na dodano vrednost, oziroma drugi davčni predpisi; 2. podatki strank, ki ne opravijo nakupa knjig, ampak se prijavijo samo na prejemanje novic, se hranijo, dokler se stranka od prejemanja obvestil ne odjavi.

Za točnost osebnih podatkov, ki jih posredujete pri registraciji, ZRS Koper ne odgovarja.

Zaščita avtorskih pravic vsebin na portalu 

Vse vsebine na portalu ZRS Koper so last nosilcev avtorskih pravic, ki imajo s ponudnikom sklenjeno pogodbo o sodelovanju. Vsako kopiranje, razmnoževanje, javno objavljanje ali predvajanje brez predhodnega pisnega dovoljenja nosilcev avtorskih pravic je prepovedano.

Pritožbe, spori in uporaba prava

ZRS Koper spoštuje veljavne predpise s področja varstva potrošnikov, varstva osebnih podatkov in poslovanja na trgu. Uporabnik (kupec) se lahko v primeru težav obrne na tel. št.: 05/663-77-00, pritožbo pa lahko odda tudi na e-poštni naslov: . ZRS Koper si bo po svojih močeh prizadevala morebitne spore rešiti sporazumno in v najkrajšem možnem času. Če do sporazumne rešitve ne bi prišlo, je za reševanje vseh sporov pristojno stvarno sodišče v Kopru po slovenskem pravu.
ZRS Koper ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje sporov, ki jih lahko potrošniki sprožijo v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov (ZIRPS). To pomeni, da se morebitni spori rešujejo pred pristojnim sodiščem. ZRS Koper kot ponudnik, ki se ukvarja s spletno prodajo, v skladu s četrtim odstavkom 32. člena ZIRPS objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov:
https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/?event=main.home.show&lng=SL .

Spremembe splošnih pogojev

ZRS Koper si pridržuje pravico, da v vsakem trenutku in brez posebnega obvestila, spremeni te splošne pogoje poslovanja. Spremembe začnejo veljati in se uporabljati z dnem objave na spletni strani spletne trgovine ZRS Koper, razen za naročila, ki so bila potrjena pred spremembo (ta se opravijo po prejšnjih splošnih pogojih poslovanja).