Izhod iz enostavnega načina

Svetilnik

Samanta Kobal, razstava Svetilnik

Svetilnik je publikacija za mlade zanesenjake, namenjena je učencem prve triade osnovnih šol, ob pomoči staršev ali mentorjev pa tudi predšolskim otrokom, ki jo izdaja devet javnih zavodov in ustanov. Vsaka ustanova na svojih časopisnih straneh na interaktiven, letom primeren in zabaven način otrokom približa in odkriva kulturne vsebine, ki predstavljajo stalno dejavnost posameznega zavoda.

Čeprav Svetilnik predstavlja zgleden primer združevanja obalnih institucij, racionalizacije dela in sredstev, je bolj kot njegova povezovalna vloga pomembna izobraževalna. Starostni stopnji primerno (izrazita likovna podoba, pobarvanke, kvizi, anagrami, preproste križanke, likovne naloge in natečaji, kratki, toda nadvse zanimivi opisi itd.) Svetilnik mlade bralce seznanja s temami in področji dejavnosti devetih obalnih institucij: Gledališča KoperPokrajinskega muzeja KoperPokrajinskega arhiva KoperItalijanske skupnosti »Giuseppe Tartini« iz Pirana, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja KoperItalijanskega središča Carlo Combi KoperZavoda za razvijanje filmske kulture Ljubljana Kino OtokPomorskega muzeja “Sergej Mašera” Piran in Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

Prva številka Svetilnika je izšla 1. februarja 2008, Znanstveno-raziskovalno središče Koper pa se je s svojo rubriko Valovi znanja pridružilo junija 2019.

Svetilnik, vsebinsko in oblikovno zasnovan tako, da se prilagaja potrebam vseh institucij, je brezplačen, 3000 izvodov pa je otrokom na voljo v vseh obalnih (in zamejskih slovenskih) osnovnih šolah ter na otroških oddelkih izpostav centralne koprske knjižnice. Publikacija, ki ji strokovna javnost iz leta v leto izreka vse več priznanj in pohval, je še posebej opažena na vsakoletnem Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Z vztrajnostjo, predanostjo, strokovnostjo in številnimi ustvarjalnimi idejami, lahko danes govorimo o svojevrstnem kulturnem unikumu, ki je v letu 2020 prejel priznanje Mestne občine Koper.

Naslovna fotografija: Gledališče Koper