Izhod iz enostavnega načina

Zaira Vidau: UPRAVLJANJE JEZIKOVNE RAZLIČNOSTI V JAVNI UPRAVI

Avtorica / Author: Zaira Vidau

Strani / Pages: 346

Leto / Published: 2015

Jezik / Language: slovenski

ISBN: 978-961-6964-07-4

19,17  (Brez DDV: 18,26 )

Šifra: 978-961-6964-07-4
Kategoriji: ,
Oznaki: ,

Opis

UPRAVLJANJE JEZIKOVNE RAZLIČNOSTI V JAVNI UPRAVI

Avtorica / Author: Zaira Vidau 

Zaira Vidau v predstavljeni znanstveni monografiji dodaja k obstoječemu vedenju o problematiki oblikovanja (politične) kulturne identitete na prostoru ob slovensko-italijanski meji mnogo metodološko in vsebinsko novega. Posebno vrednost predstavlja analiza nastajanja italijanske nacije. Analiza procesov homogenizacije italijanske države in družbe v preteklih desetletjih razkrije temeljne razloge za zadržanost italijanskega okolja do narodno različnega. Pred seboj imamo delo, v katerem avtorica podrobno analizira posamezne »segmente« narodnih manjšin v deželi Furlaniji Julijski krajini tako, da umesti posamezno narodno manjšino najprej v prostor in čas. Upravljanje z narodno raznolikostjo v deželi Furlaniji Julijski krajini je predstavljeno skozi novo optiko.

Delo je novost v slovenski družboslovni znanstveni literaturi, v določenem smislu pionirsko, zato je pričakovati, da bo delo predstavljalo pomemben referenčni okvir pri razvoju (etno)-politologije.

(Iz recenzije izr. prof. dr. Mirana Komaca)

Knjiga predstavlja pomembni prispevek k proučevanju problematike manjšin v deželi Furlaniji Julijski krajini v kontekstu analize identitete italijanske države s stališča, ali ona vključuje elemente varstva večkulturnosti in večjezičnosti. Znanstveni rezultati te knjige so dobra podlaga za nadaljnje proučevanje teh vprašanj tako v okviru razvoja znotraj Italije, še posebej pa v kontekstu skupnega evropskega prostora, ki je odprl nove možnosti za razvejano, sodobno uveljavljanje slovenskega naroda (vključno z manjšinami v sosednih državah) v post-modernistični mednarodni skupnosti.

(Iz recenzije red. prof. dr. Silva Devetaka)

 

Dodatne informacije

Teža 0,584 kg
Dimenzije 16,5 × 23,5 cm