Izhod iz enostavnega načina

IZ DOMAČE DOLINE V SVET. CIRIL KOSMAČ DANES

Zbral in uredil / Edited by: David Bandelj

Strani / Pages: 202

Leto / Published: 2014

Jezik / Language: slovenski

ISBN: 978-961-6862-76-9

15,34  (Brez DDV: 14,61 )

Opis

IZ DOMAČE DOLINE V SVET. CIRIL KOSMAČ DANES

Zbral in uredil / Edited by: David Bandelj 

Delo predstavlja nove izsledke literarnozgodovinske vede o tem kanonskem slovenskem avtorju. Novost raziskav in rezultatov raziskovalnega dela je za zbornik ključnega pomena, saj tako rekoč vzpostavlja tradicijo zbornikov o Kosmaču (prvi je na temo Kosmača in razvoja povojne slovenske proze izšel leta 2000), pri čemer je sedanji neprimerno bolj prilagojen raziskovalnim zahtevam časa. Monografija o Cirilu Kosmaču ponuja klasika slovenske književnosti na svež, a obenem poglobljen način. Dotika se ključnih avtorjevih področij ustvarjanja, od kratke pripovedne proze do romanov in njihovega prenosa na filmska platna. In ker je Kosmačeva ustvarjalnost še kontekstualizirana tako zgodovinsko kot politično, riše zbornik dragoceno sliko tega pomembnega prozaika.

(Iz recenzije izr. prof. dr. Krištofa Jacka Kozaka)

Znanstvena monografija Iz domače doline v svet, ki jo je uredil David Bandelj, je zaradi tehtnosti odbora tematike, refleksije, ki zadeva predvsem vrednotenje Kosmačevega opusa, torej vprašanja, ki je v slovenski literarni vedi in tudi širše zelo aktualno, dragocen znanstveni prispevek k literarni vedi.

Monografija se dotika tistih nevralgičnih točk Kosmačevega opusa, ki jim je literarna veda tudi doslej namenjala največ pozornosti, obenem pa postavlja pod vprašaj mesto, ki ga Ciril Kosmač zaseda na slovenskem Parnasu, hkrati pa odstira nove poglede nanj predvsem na področju jezikoslovja ter povezav literature in filma. Metodološko je monografija konsistentna in zasnovana pluralistično, poudarek pa je na vidikih, ki so bili v slovenskem prostoru manj izpostavljeni.

(Iz recenzije doc. dr. Marcella Potocca)

 

Izdaja monografije je bila finančno podprta s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Slovenije.

Dodatne informacije

Teža 0,358 kg
Dimenzije 16,5 × 23,5 cm