Izhod iz enostavnega načina

Rada Cossutta: RIBIŠKA JEZIKOVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA V TRŽAŠKEM ZALIVU IN SLOVENSKI ISTRI

Avtorica / Author: Rada Cossutta

Monografiji je priložen DVD z dokumentarnim filmom Ribištvo Tržaškega zaliva in slovenske Istre: Nabrežina, Križ, Piran.

Strani / Pages: 278 DVD

Leto / Published: 2015

Jezik / Language: slovenski

ISBN: 978-961-6964-16-6

17,26  (Brez DDV: 16,44 )

Šifra: 978-961-6964-16-6
Kategorija:
Oznake: , ,

Opis

RIBIŠKA JEZIKOVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA V TRŽAŠKEM ZALIVU IN SLOVENSKI ISTRI

Avtorica / Author: Rada Cossutta

Monografiji je priložen DVD z dokumentarnim filmom Ribištvo Tržaškega zaliva in slovenske Istre: Nabrežina, Križ, Piran.

Slovensko ribištvo je gospodarska panoga, ki je bila v preteklosti zelo pomembna, zaradi družbenih sprememb pa ji danes grozi izginotje. Zbrano narečno gradivo razkriva bogato in doslej večinoma nezapisano slovensko in romansko narečno ribiško terminologijo, ki odpira možnosti za nova znanstvena spoznanja glede etimologije in medjezikovnega posredovanja strokovnega izrazja na obravnavanem območju.

(Iz recenzije izr. prof. dr. Jožice Škofic)

Monografija obravnava doslej še neobdelano ribiško jezikovno in kulturno dediščino v Tržaškem zalivu in slovenski Istri, ki je ob zamrtju tradicionalne ribiške dejavnosti zaradi radikalnih sprememb življenja v najnovejšem času tik prek izginotjem. Gre za pomembno raziskovalno delo slovenističnega in italijanističnega narečjeslovja, saj odpira nova izhodišča za nadaljnje raziskave na tem področju, kot tudi za dragocen prispevek k medkulturnemu dialogu v stičnem slovensko-romanskem jezikovnem prostoru.

(Iz recenzije doc. dr. Mateja Šeklija)

 

 

 

Dodatne informacije

Teža 0,482 kg
Dimenzije 16,5 × 23,5 cm
Avtor/-ji