Laboratorij Inštituta za oljkarstvo je visoko specializirana infrastrukturna enota, ki je že leta dobro poznana v mednarodnem prostoru in deluje pod okriljem Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.
Cenik
Cenik začne veljati in se uporablja od 27. 2. 2024.
V skladu s petim odstavkom 5. člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1; Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 18/11, 78/11, 38/12, 83/12 in 86/14) se za opravljene storitve, ki so vezane na nosilstvo nacionalnega etalona, ne zaračunava DDV.
Za storitve, opravljene na opremi, pridobljeni s sredstvi projekta »Infrastruktura meroslovnega sistema – Množina snovi/Hrana rastlinskega izvora/Oljčno olje št. 303-64/2012-2 z dne 18.07.2012 ob sofinanciranju s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, se ne zaračunava DDV.
Za storitve, opravljene na opremi, pridobljeni s sredstvi ESRR sklada, delno financiranega iz Evropske unije, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa ssza krepitev regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, v okviru razvojne prioritete 3.5.2. »Gospodarsko – razvojna infrastruktura«, prednostna usmeritev Izobraževalno raziskovalna dejavnost, se ne zaračunava DDV.
DDV se zaračunava za storitve komercialne dejavnosti, za opravljanje državnih nalog, ki so predpisane v Zakonu o meroslovju (Uradni list RS, št. 26/05 – uradno prečiščeno besedilo), pa se DDV ne zaračunava.
Izvajalec si pridržuje pravico, da se cenik storitev spremeni, v primeru spremembe obsega akreditiranih metod.
Cene za posamezne preskuse / parametre
Za ugotavljanje skladnosti z Delegirano uredbo Komisije (EU) 2022/2104 se v skladu z Izvedbeno uredbo
Komisije (EU) 2022/2105 uporablja metode Mednarodnega sveta za oljke (COI).
ZAP. ŠT. | PARAMETER | METODA | CENA V EUR (brez DDV) |
---|---|---|---|
1. | Kislost | COI/T.20/Doc. No 34 | 17,00 |
2. | Kislost | SIST EN ISO 660 | 19,00 |
3. | Peroksidno število | COI/T.20/Doc. No 35 | 34,00 |
4. | Peroksidno število | SIST EN ISO 3960 | 34,00 |
5. | K232, K268, ΔK | COI/T.20/Doc. No 19 | 40,00 |
6. | Senzorične značilnosti (mediana sadežnosti in mediana napak) | COI/T.20/Doc. No 15 | 150,00 |
7. | Ponovljena senzorična ocena – drugo mnenje (potrebno je dostaviti 2 steklenici olja) | COI/T.20/Doc. No 15 | 260,00 |
8. | Maščobnokislinska sestava (in trans-izomeri) | COI/T.20/Doc. No 33 | 160,00 |
9. | Maščobnokislinska sestava (in trans-izomeri) | SIST EN ISO 12966-4 | 160,00 |
10. | Stigmastadieni | COI/T.20/Doc. No 11 | 140,00 |
11. | ΔECN42 | COI/T.20/Doc. No 20 | 190,00 |
12. | Voski | COI/T.20/Doc. No 28 | 90,00 |
13. | Etilni estri | COI/T.20/Doc. No 28 | 90,00 |
14. | – Steroli in triterpenski dialkoholi – Alifatski alkoholi | COI/T.20/Doc. No 26 | 200,00 |
15. | Tokoferoli | SIST ISO 9936 | 140,00 |
16. | Skupni biofenoli (HPLC) | COI/T.20/Doc. No 29 | 150,00 |
17. | *Hidroksitirozol in derivati olevropeina | COI/T.20/Doc. No 29 | 150,00 |
18. | * Skupni biofenoli (spektrofotometrično) | T. Gutfinger, JAOCS/1981 | 90,00 |
19. | 2-gliceril monopalmitat | COI/T.20/Doc. No 23 | 130,00 |
20. | ** Analiza NIR: groba ocena kakovosti olja | NIR z lastno kalibracijo | 20,00 |
21. | * Senzorično mnenje (ugotavljanje prisotnosti napak) | Lastna metoda | 50,00 |
22. | Ugotavljanje skladnosti deklaracije – označevanja | V skladu s smernicami za označevanje oljčnega olja | 60,00 |
* – parameter se nanaša na neakreditirano dejavnost
** Oprema je sofinancirana iz ARRS, parametri se nanašajo na neakreditirano dejavnost
Cenik po sklopih preskusov
SKLOP | PARAMETRI | CENA V EUR (brez DDV) |
---|---|---|
Parametri kakovosti (metode COI) | Kislost | 331,00 |
Peroksidno število | ||
K232, K268, ΔK | ||
Senzorične značilnosti (mediana sadežnosti in mediana napak) | ||
Etilni estri | ||
Parametri pristnosti (metode COI) | Maščobnokislinska sestava in trans-izomeri | 910,00 |
Stigmastadieni | ||
Voski | ||
ΔECN42 | ||
Steroli in triterpenski dialkoholi | ||
2-gliceril monopalmitat | ||
Parametri kakovosti in pristnosti (metode COI) | (glej zgoraj) | 1.241,00 |
Parametri kakovosti za Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla (EDOOSI ZOP) (metode COI) | Kislost | 551,00 |
Peroksidno število | ||
K232, K268, ΔK | ||
Senzorične značilnosti (mediana sadežnosti in mediana napak) | ||
Maščobnokislinska sestava | ||
Skupni biofenoli (HPLC) |
Poročilo, povzetki, izjave o skladnosti in mnenja ter ocena deklaracije
Poročila, povzetke, izjave o skladnosti, mnenja in ocene deklaracije se izdela stranki glede na njene zahteve. Storitve se obračuna glede na opravljene ure, vendar ne manj kot 55,93 EUR brez DDV za posamezno poročilo.
Osnova za obračun je urna postavka raziskovalnega programa E.
Pridobitev ponovljene ocene: senzorična analiza v tujini
Strošek pridobitve ponovljene senzorične analize pri enem pooblaščenem senzoričnem panelu s seznama Mednarodnega sveta za oljke (IOC) je odvisen od cene izbranega laboratorija.