Izhod iz enostavnega načina

Maja Breznik: OBRT IN UČENOST

Avtorica / Author: Maja Breznik

Strani / Pages: 229

Leto / Published: 2002

ISBN: 978-961-6033-31-X

 

9,59  (Brez DDV: 9,13 )

Šifra: 978-961-6033-31-X
Kategoriji: ,
Oznaka:

Opis

OBRT IN UČENOST. Topografija renesančne gledališke prakse

Avtorica / Author: Maja Breznik

Avtorica je uspešno pokazala, kako se je oblikovala in skozi gledališke praktike potrjevala in naturalizirala ideološka predstava o treh razredih, ki (naj) jim ustrezajo trije dramski žanri, tri gledališke scene, tri perspektivične scenografije. Tragedija se tako poveže z upodabljanimi najvišjimi sloji, saj naj bi imela skupaj z njimi najvišjo vrednost, komedija in satira pa s človeškimi slabostmi nižjega.

Posebno pozornost je posvetila materialni podlagi renesančnega gledališča. Analiza s tega vidika pa je pokazala disonanco z zgornjo ideološko predstavo oziroma hierarhijo. V delu je prikazano, kako so renesančni zunaj-gledališki pogoji in materialna podlaga začeli postopoma privilegirati značilnosti nižjih žanrov ter onemogočati in diskreditirati višjega. S tem so izrazili in konstituirali ideološko videnje novih, meščanskih okolij. Na to niso vplivali ideološki razlogi – nova, večja pomembnost meščanskega sveta in njegovih lastnosti -, ampak praktične potrebe in možnosti gledaliških postavitev, spremljajoča umetnostna in druga znanja ter sredstva.

Dr. Marko Kerševan

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije, Mestna občina Koper

Dodatne informacije

Teža 0,305 kg
Dimenzije 15,5 × 21,5 cm