Izhod iz enostavnega načina

Darko Ogrin: PODNEBJE SLOVENSKE ISTRE

Avtor / Author: Darko Ogrin

Strani / Pages: 381

Leto / Published: 1995

ISBN: 978-961-6033-08-5

 

10,55  (Brez DDV: 10,05 )

Šifra: 978-961-6033-08-5
Kategoriji: ,
Oznaki: ,

Opis

PODNEBJE SLOVENSKE ISTRE

Avtor / Author: Darko Ogrin

Delo obravnava mezoklimatogeografijo Slovenske Istre in njene spremembe v zadnjih stoletjih. To območje ima med slovenskimi pokrajinami primerjalne prednosti zlasti glede višjih temperatur, zato je nadvse zanimivo za preučevanje. Avtor je na podlagi podatkov meritev vremenskih postaj (Trst, Koper, Portorož, Kubed, Sečovlje idr.) z uporabo virov, literature ter z lastnimi terenskimi meritvami nadrobno rekonstruiral celotnost klimatskih razmer med obalnim pasom in višjimi severovzhodnimi kraškimi planotami za čas od srede prejšnjega stoletja dalje, kar pomeni pomemben doprinos k poznavanju ekoloških in gospodarskih pogojev. Prikazal je prepletenost tega mejnega ozemlja med dvema območjema z različnimi trendi, sredozemsko z ogrevanjem in aridifikacijo ter bolj stabilnim vremenom v celinski Evropi.

Drug prispevek vseslovenskega pomena je poglavje »Spremenljivost podnebja ob tržaškem zalivu v preteklih stoletjih«, S pomočjo sekundarnih virov je avtor zbral podatke o naravnih nesrečah in izjemnih dogodkih, ki segajo do 7. stoletja n.š. Na tej osnovi je rekonstruiral zlasti leta z gostejšimi navedbami hudih zim (ko je, med drugim, pomrznila Beneška laguna) in vročimi poletji ter poplavami. Za drugo polovico 18. in prvo polovico 19. stoletja pa je na podlagi arhivskih virov iz Pirana rekonstruiral leta z ugodnimi pogoji za izhlapevanje na osnovi izpisov o proizvodnji soli v piranskih solnih bazenih.

Razprava je napisana v tekočem jeziku, vsebuje dokumentacijo za trditve in je pomembna ne le za regionalno klimatologijo, ampak tudi za našo znanost in gospodarstvo, saj pomembno prispeva k poznavanju razmer Slovenske Istre in njenih prednosti za kmetijstvo in dejavnosti, povezane z morjem.

Iz recenzije zaslužnega prof. akademika dr. Ivana Gamsa

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Ministrstvo za znanost in tehnologijo Republike Slovenije, sponzorji

Dodatne informacije

Teža 0,412 kg
Dimenzije 15 × 21,5 cm