Izhod iz enostavnega načina

KORPORATIVNO UPRAVLJANJE KOT ORODJE ZA PREMAGOVANJE KRIZE

Zbral in uredil / Edited by: Rado Bohinc

Strani / Pages: 360

Leto / Published: 2013

Jezik / Language: slovenski

ISBN: 978-961-6862-37-0

23,97  (Brez DDV: 22,83 )

Šifra: 978-961-6862-37-0
Kategoriji: ,
Oznaka:

Opis

KORPORATIVNO UPRAVLJANJE KOT ORODJE ZA PREMAGOVANJE KRIZE

Zbral in uredil / Edited by: Rado Bohinc 

Zbornik, ki ga je uredil prof. Rado Bohinc in pri katerem je poleg njega sodelovalo še sedem strokovnjakov s področja korporacijskega upravljanja, predstavlja predhodne raziskovalne rezultate temeljnega raziskovalnega projekta ARRS Pravno-ekonomski vidiki korporacijskega upravljanja v javnem in zasebnem sektorju kot orodja za premagovanje gospodarske in razvojne krize.

V prvem delu monografije avtorji predstavijo ekonomsko analizo vzrokov in posledic svetovne finančno-gospodarske krize s poudarkom na razmerah v Sloveniji in Evropi, posebno pozornost pa namenjajo institucionalni reformi mednarodne pravne, trgovinske in finančne ureditve. V drugem delu monografije pa se avtorji ukvarjajo s korporacijskim upravljanjem v širšem smislu in svojo pozornost usmerjajo tako v zasebni (realni in bančni) kot tudi v javni sektor. Predstavljena je soodvisnost dobrega korporacijskega upravljanja in gospodarske ter razvojne uspešnosti in razčlenjena učinkovitost orodij korporacijskega upravljanja za premagovanje vzrokov svetovne gospodarske in finančne krize. Obravnavana so splošna vprašanja korporacijskega upravljanja in posebni vidiki, kot so npr. odgovornost direktorjev, nasprotje interesov itd. Posebej je obravnavan slovenski problem upravljanja kapitalskih naložb države in slabih naložb banke, seveda v perspektivi svetovne finančne in gospodarske krize.

Zbornik vsebuje tudi prispevke s področja korporacijskega upravljanja v javnem sektorju, predvsem sistemski položaj nosilcev izvajanja javnih služb, organizacija in pristojnosti ter odgovornosti organov oseb javnega prava, pri čemer avtorji ugotavljajo, da je javni sektor sistemsko zaostal in da je nekakšen torzo tranzicije. Ob zaključku pa avtorji tudi predstavijo možna izhodišča in predloge za reformo javnega sektorja.

Izdajo monografije je sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Dodatne informacije

Teža 0,592 kg
Dimenzije 16,5 × 23,5 cm
Avtor/-ji

Jezik

Leto izida

ISBN 978-961-6862-37-0
Število strani 360