Izhod iz enostavnega načina

Harald Krahwinkler: …IN LOCO QUI DICITUR RIZIANO…

Avtor / Author: Harald Krahwinkler

Strani / Pages: 191

Leto / Published: 2004

ISBN: 978-961-6033-54-9

 

16,31  (Brez DDV: 15,53 )

Šifra: 978-961-6033-54-9
Kategoriji: ,
Oznaka:

Opis

…IN LOCO QUI DICITUR RIZIANO…Zbor v Rižani pri Kopru leta 804 / die Versammlung in Rižana/Risano bei Koper/Capodistria in Jahre 804

Avtor / Author: Harald Krahwinkler

Monografija, v kateri je izdana listina in prevod rižanskega zbora iz leta 804, daje edinstven vpogled v organizacijo Istre, ko je izpod oblasti bizantinskega cesarja prešla pod oblast Karla velikega. V vsebinskem smislu odlikujejo monografijo komentar k dokumentu precizne, na široki podlagi virov in literature opravljene analize posameznih segmentov, ki so zato lahko postregle s številnimi novimi spoznanji. Med takšne pomembne segmente štejem prozopografske študije k posameznim v listini rižanskega zbora naštetim osebam, ki so »odkrile« svoje profile in v nekaterih primerih prav presenetljive politične biografije. Podobno pomembne so avtorjeve analize in raziskave, v katerih obdeluje istrska mesta in njihove politične reprezentante kot glavne nosilce političnega življenja na polotoku. Posebna pozornost je namenjena tudi bizantinskim nosilcem oblasti na polotoku.

Posebno poglavje je posvečeno vlogi, ki jo je listina rižanskega zbora imela v času slovansko-romanskih nacionalnih nasprotij v 19. in 20. stoletju, ki je obema stranema služila kot uporabno orodje za utemeljevanje svoje resnice.

Mogoče je pričakovati, da bo monografija postala referenčna za vsa nadaljnja raziskovanja tega problema, med drugim tudi zaradi dvojezične izdaje.

Iz recenzije prof. dr. Petra Štiha

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Dodatne informacije

Teža 0,255 kg
Dimenzije 15,5 × 21,5 cm