Izhod iz enostavnega načina

Dušan Kos: O MELANHOLIJI, KARIERIZMU, NASILJU IN ŽRTVAH

Avtor / Author: Dušan Kos

Strani / Pages: 303

Leto / Published: 2004

ISBN: 978-961-6033-47-6

 

13,43  (Brez DDV: 12,79 )

Šifra: 978-961-6033-47-6
Kategoriji: ,
Oznaki: ,

Opis

O MELANHOLIJI, KARIERIZMU, NASILJU IN ŽRTVAH. Tržaška afera Gallenberg 1740

Avtor / Author: Dušan Kos

Dušan Kos je na zanimiv in izviren način predstavil nevsakdanjo zgodbo o ločevanju med kratkotrajnim tržaškim glavarjem in predsednikom Komerčne intendance za Avstrijsko primorje Wolfom Sigmundom grofom Gallenbergom in ženo Marijo Jožefo. Vnukinja avstrijskega dvornega kanclerja Filipa Ludvika grofa Sinzendorfa je na škofijskem sodišču leta 1942 želela dokazati, da je bilo v zakonu od samega začetka njeno življenje ogroženo zaradi moževe dolgotrajne in nasilne »melanholije«. Mož svoje melanholičnosti niti ni tajil in jo je leta 1740 izkoristil, da je lahko po komaj nekaj tednih končal kariero v Trstu proti volji cesarja in sorodnikov. Žena svoje ogroženosti in nasilja v zakonu ni mogla dokazati zaradi izogibanja prič sodišču, pa tudi splošnih in pravnih nazorov o duševnih boleznih in zakonskem nasilju v 17. in 18. stoletju.

Kosova napeta in berljivo napisana zgodba, ki jo je avtor zgradil na bogatem arhivskem gradivu, podrobno obravnava tudi vrsto drugih fenomenov in mehanizmov časa: zakulisne spletke v visoki politiki (posebej glede uprave Trsta in Kranjske), karierizem kot eno izmed gonilnih sil družbe v vsakem režimu in času, pogled na žrtve družinskega nasilja v javnosti, pa odnos do »norosti« in vprašanje »plemiške časti«, ki je kot superego »usmerjala« pripadnike plemstva pri obnašanju. Delo, ki odločno posega v zgodovino privatnega življenja, je izvirno in metodološko inovativno delo, ki mu v slovenski historiografiji ne najdemo primerjave.

Iz recenzije prof. dr. Janeza Cvirna

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije, Mestna občina Koper

Dodatne informacije

Teža 0,39 kg
Dimenzije 15,5 × 21,5 cm