Izhod iz enostavnega načina

Avgust Lešnik: RAZCEP V MEDNARODNEM SOCIALIZMU (1914 – 1923)

Avtor / Author: Avgust Lešnik

Strani / Pages: 380

Leto / Published: 1994

ISBN: 978-961-6033-03-4

14,38  (Brez DDV: 13,70 )

Šifra: 978-961-6033-03-4
Kategorije: , ,
Oznaki: ,

Opis

RAZCEP V MEDNARODNEM SOCIALIZMU (1914 – 1923)

Avtor / Author: Avgust Lešnik

Delo dr. Avgusta Lešnika Razcep v mednarodnem socializmu (1914 – 1923) z zgodovinsko-sociološkega vidika analizira dogajanje, vzroke in genezo razcepa socialdemokratskega gibanja – na komunistični in socialdemokratski tabor – kateri se je organizacijsko izvršil neposredno po prvi svetovni vojni…

Avtor z opravljeno analizo – na podlagi številnega aparata literature in dostopnih dokumentov ter spisov protagonistov komunističnega in socialdemokratskega gibanja – utemeljuje in argumentirano dokazuje, da je bil razcep v mednarodnem socializmu 1914-1923 posledica treh nasprotujočih in medsebojno nespravljivih si ideologij in struj (desnica, levica in center) znotraj delavskega gibanja, ki so se borile za naklonjenost in prevlado nad delavskim razredom, tako v nacionalnih kot v mednarodnih okvirih… V tem kontekstu se zrcali tudi ključna dilema obravnavane zgodovinske dobe: reformirani kapitalizem ali socialistični družbeni red. Seveda po o socializmu ni mogoče govoriti, če ni sposoben sožitja z demokracijo, saj je demokracija tip politične ureditve, ne pa tip družbe, poudarja avtor.

Paleto vprašanj, ki jih je socialdemokratski razcep vnesel v nacionalno in mednarodno delavsko gibanje, je avtor kritično obdelal tako v komunističnem kot socialdemokratskem taboru, s čimer je delo dobilo novo dimenzijo in kvaliteto. Historična rekonstrukcija in analiza pričujočega dramatičnega razcepa nudi solidno izhodišče za kritično presojo tega obdobja in daje delu ustrezno izvirnost. Pri tem ne gre prezreti, da je avtorju uspelo snov zgodovinsko problematizirati in se izogniti doktrinarnim klišejem, ki so bili doslej značilni za tovrstno historično literaturo.

Iz recenzije prof. dr. Marjan Britovšek

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Ministerstvo za znanost in tehnologijo Republike Slovenije

Dodatne informacije

Teža 0,46 kg
Dimenzije 15 × 21 cm