Izhod iz enostavnega načina

TRŽAŠKI SLOVENCI

Avtor: Milan Bufon

Strani / Pages: 504

Trda vezava / Hardback

Leto / Published: 2023

Jezik / Language: slovenski

ISBN: 978-961-7195-13-2

35,00  (Brez DDV: 33,33 )

Šifra: 978-961-7195-09-5-2
Kategorije: , ,
Oznake: , ,

Opis

Tržaški Slovenci
Zgodba nekoč največje slovenske urbane skupnosti

Milan Bufon

Monografija »Tržaški Slovenci – Zgodba nekoč največje slovenske urbane skupnosti« je temeljno delo o podobi slovenskega Trsta od desetletij pred prvo svetovno vojno do današnjih dni.
Z izvirno uporabo zgodovinskih virov in z neposrednim opazovanjem stvarnosti v njeni celoti in po posameznih mestnih in predmestnih okrajih je avtor izrisal njene številne strukturne poteze in spremembe v teku časa in pod vplivi zgodovinskega dogajanja.
Delo je inovativen prispevek ne samo v okviru slovenske družboslovne in humanistične znanstvene produkcije, ampak tudi na ravni mednarodnih študij o Trstu, med katerimi, kljub velikemu obsegu, še ni del, ki bi ponujala tako vsestransko in natančno sliko urbanega fizičnega prostora in njegovega družbenega tkiva.
Prof. dr. Aleksej Kalc

Monografija predstavlja temeljno znanstveno delo s področja proučevanja urbanih manjšinskih skupnosti, ki v tako metodološko celoviti obliki ni bilo še opravljeno niti na krajevni niti na evropski ravni. V njej avtor analizira spreminjajoč se družbenoekonomski položaj in socialno strukturo Slovencev v Trstu ter opredeli različne faze asimilacije slovenskega življa v tržaški »melting pot«. Prvi del zaobjema družbeno-politični prikaz slovenske prisotnosti v Trstu skozi prizmo ponovne interpretacije popisa iz leta 1910. Drugi del pa pojem tržaškega slovenstva na temelju izvirnih raziskovalnih podatkov prikazuje v sklopu sodobne mobilne družbe kot raznoliko spojino kulturnih in jezikovnih elementov in izvora, samo-opredeljevanja in večplastne pripadnosti.
Dr. Zaira Vidau

Dodatne informacije

Dimenzije 162 × 235 cm
Avtor/-ji

Leto izida

Jezik

ISBN 978-961-7195-13-2
Število strani 504