Izhod iz enostavnega načina

OKUS PO MORJU

Avtor: Lucija Čok

Strani / Pages: 120

Trda vezava / Hardback

Leto / Published: 2023

Jezik / Language: slovenski

ISBN: 978-961-7195-08-8

29,00  (Brez DDV: 27,62 )

Opis

Okus po morju

Trda vezava z zaščitnim ovitkom

Dr. Lucija Čok je tokrat svoje raziskave preusmerila na vsakdanje življenje nekdanjega istrskega življa. V njenem delu s področja kulinarike je osrednja pozornost namenjena  istrski kuhinji z vso pestrostjo in različnostjo okusov, prepletenostjo gastronomskih podobnosti in enakosti v izboru sestavin različnih receptur na širšem območju Sredozemlja.

Kako je prehrana močno vezana na tradicijo in identiteto, avtorica nazorno in izčrpno osvetli, ko  spregovori o izvirnosti receptur istrskih jedi in se sprehodi po jedilnikih preprostih istrskih družin in starih recepturah. V nabor receptov je uvrstila najbolj pristno in značilno istrsko kulinariko, ki je po pripravi in sestavinah lokalnega značaja in po pričevanju že dolgo prisotna v istrski prehrani.

Z izkušenim metodološkim pristopom, naslonitvijo na nekatere relevantne vire in literaturo ter sprehodom skozi zgodovino Istre in njenih prehrambnih značilnosti nam je avtorica na prepričljiv način uspela ne le odgovoriti na vprašanje, ali definicija »stara« istrska kuhinja sloni na prepričljivih utemeljitvah, temveč tudi približati istrsko kuhinjo kot tisto specifiko, ki se je v sosledju stoletij, različnih sinhronih vplivov iz širšega območja, družbenih in narodnostnih tradicij ohranila do današnjega časa. Ob značilni dihotomiji med mesti in podeželjem je ravno ta zgodovinska danost ustvarjala identiteto istrske kuhinje kot kombinacijo multikulturnega podeželskega in mestnega prehranjevanja oziroma prehranjevalnih navad. Vse to pa je vplivalo na gastronomsko zapuščino, ki je v tem delu prikazana na izviren, argumentiran in kar najbolj izčrpen način, kar v vrsti dosedanjih del s tega področja navedeno delo dr. Lucije Čok umešča na najvidnejše mesto.

Dr. Salvator Žitko

Dodatne informacije

Dimenzije 162 × 235 cm
Avtor/-ji

Leto izida

Jezik

ISBN 978-961-7195-08-8
Število strani 120