Izhod iz enostavnega načina

Marta Verginella: EKONOMIJA ODREŠENJA IN PREŽIVETJA

Avtorica / Author: Marta Verginella

Strani / Pages: 310

Leto / Published: 1996

ISBN: 978-961-6033-13-1

 

11,51  (Brez DDV: 10,96 )

Šifra: 978-961-6033-13-1
Kategorije: , , ,
Oznaki: ,

Opis

EKONOMIJA ODREŠENJA IN PREŽIVETJA. Odnos do življenja in smrti na tržaškem Podeželju

Avtorica / Author: Marta Verginella

Monografija obravnava – v zgodovinski perspektivi in z zgodovinskega zornega kota – eno temeljnih bivanjskih vprašanj: vprašanje o človekovem odnosu do življenja in smrti v preteklosti, vprašanje, ki že nekaj časa vzbuja pozornost francoskih, italijanskih in ameriških raziskovalcev.

Temeljno gradivo, na katero se opira raziskava, so oporoke. Za manj kot stoletje dolgo dobo, tj. od začetka 19. do začetka 20. stoletja, se je v vaseh v podnožju Krasa v bližini Trsta ohranilo več kot tisoč oporok. Z analizo tega gradiva s primerjalno-zgodovinskim pristopom je v uvodnih poglavjih osvetlila doživljanje življenja in smrti v družbi »starega reda« in se oprla na tradicionalno krščansko umevanje in razlaganje odnosa med »živim in mrtvim«, »tostranim in onostranim«, nato pa je opozorila na posledice postopne sekularizacije in modernizacije, s katerimi so se spreminjali tudi kmečko-podeželski pogledi na življenje in svet.

Ena velikih odlik knjige je, da je avtorica uspela oporoke domiselno in sugestivno porabiti za predstavitev kompleksnega življenjskega bivanjskega utripa med slovenskih kraškim prebivalstvom, pri čemer je posebej orisala položaj žensk, družinske in čustvene vezi, odnose med zakonci in razmerja med starši in otroki. Pri tem je prišla v nasprotju s prevladujočimi tezami na evropskem zahodu do zaključka, da so bile čustvene vezi v kmečki družini ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja močnejše kot se domneva – ta teza je povsem v skladu z nekaterimi najnovejšimi spoznanji, zlasti francoskega zgodovinopisja, pri čemer so dela, ki to ugotavljajo, izšla potem, ko je bil tekst dr. Marte Verginella že napisan.

Iz recenzije prof. dr. Petra Vodopivca

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Zavod za odprto družbo – Slovenija

Dodatne informacije

Teža 0,389 kg
Dimenzije 15 × 21,5 cm