Izhod iz enostavnega načina

Darja Mihelič: RIBIČ, KJE ZDAJ TVOJA BARKA PLAVA ?

Avtorica / Author: Darja Mihelič

Strani / Pages: 223

Leto / Published: 2007

ISBN: 978-961-6033-94-7

 

8,63  (Brez DDV: 8,22 )

Šifra: 978-961-6033-94-7
Kategoriji: ,
Oznake: , ,

Opis

RIBIČ, KJE ZDAJ TVOJA BARKA PLAVA ?

Avtorica / Author: Darja Mihelič

Naslov monografije kaže, da je njen prvi cilj opisati zgodovino in usodo našega ribolova in ribičev. Prostorsko se osredotoča na Piranski zaliv in njegovo zaledje od prvih znanih pisnih omemb ribolovnih območij, ribolova in ribičev do slovenske osamosvojitve, ko se je dotedanja administrativna medrepubliška meja spremenila v meddržavno mejo med Slovenijo in Hrvaško. Skozi zakonske in nekatere arhivske dokumente je med drugim podrobno osvetljeno tudi stanje na morju, v katerem naj bi se po Brionskem dogovoru 7. julija 1991 ohranjal status quo.

V monografiji so – ob zgodovini ribolova – relevantna zlasti spoznanja o okoliščinah in tendencah istrskih štetij prebivalstva od Czoernigovega 1846 do Roglićevega 1945, o okoliščinah, ki so botrovale mejnim načrtom strokovnjakov Znanstvenega inštituta pri IOOF, in o gospodarjenju s Piranskim zalivom pred osamosvojitvijo Slovenije. Nedvomno gre za delo, ki bo relevantno gradivo v političnih stališčih glede meje s Hrvaško.

Iz recenzije dr. Vincenca Rajšpa

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Zavarovalnica Adriatic, Občina Izola

Dodatne informacije

Teža 0,295 kg
Dimenzije 15,5 × 21,5 cm