Izhod iz enostavnega načina

Bibliografski dosežki in SICRIS

Področja raziskovanja:

  • proučevanje zdravstva
  • nevrobiologija
  • prehrana
  • staranje

Biografija:

Dr. Cécil Meulenberg je diplomiral in magistriral s področja medicinske biologije na Medicinski fakulteti Univerze v Utrechtu na Nizozemskem. Leta 2001 je doktoriral s področja nevrotoksikologije na Veterinarski fakulteti Univerze v Utrechtu, Nizozemska. Kot medicinski biolog se je specializiral za področje celične elektrofiziologije.

Po končanem doktoratu je sodeloval pri številnih mednarodnih znanstvenih projektih s področja nevroznanosti, toksikologije, avdiologije in onkologije, in sicer na Univerzi Utrecht in Groningen (Nizozemska), Univerzi v Oslo (Norveška), in Univerzi Sussex (Velika Britanija).

Leta 2008 se je preselil v Slovenijo. Na Univerzi na Primorskem je v zadnjih letih razvijal in izvajal učni predmet na magistrskem študiju, ki povezuje znanje o možganih s prehrano, vedenjem in pojavnostjo različnih bolezni (Prehrana in možgani).

Od leta 2017 dela kot raziskovalec na Inštitutu za Kineziološke raziskave (IKARUS) ZRS. Na ZRS v Kopru v sodelovanju z lokalnimi in mednarodnimi partnerji trenutno razvija raziskovalne projekte s področja kineziologije in staranja, s poudarkom na alternativnih terapijah in zdravi prehrani, ki bi pozitivno vplivali na zdravje ljudi v vseh življenjskih obdobjih.

Življenje v sredozemskem Kopru ga je navdušilo za razvoj interdisciplinarnih projektov s poudarkom na trajnostnih prehranskih sistemih, ki se osredotočajo na morsko ribogojstvo, njihov vpliv na okolje in ekosistemske storitve, ki jih zagotavljajo, ter spodbujanje različnih vidikov sredozemskega življenjskega sloga: prehrana, telesna aktivnost, okoljska ozaveščenost in vrednost ekosistema.

V okviru ZRS je vključen v različne projekte na Inštitutu za kineziološke raziskave (TwinBrain, projekt Fatigue FWO-ARRS) in na Mediteranskem inštitutu za okoljske študije (od julija 2022 koordinira projekt Smart Control of the Climate Resilience in European Coastal Cities – SCORE za ZRS MIOS).

Vključen je tudi v lokalne projekte (DOBRO ZA MORJE – DOBRO ZAME; Okusi morje 2 – Izobraževanje o klapavicah) in razvija projekte, ki vključujejo zgoraj opisane pristope.

Rezultate raziskav je objavil kot prvi avtor ali kot soavtor v različnih tujih znanstvenih revijah.