Izhod iz enostavnega načina

Miroslav Zei: POVEST O HRBTENICI

Avtor / Author: Miroslav Zei

Strani / Pages: 128

Leto / Published: 1999

ISBN: 978-961-6033-22-0

 

8,63  (Brez DDV: 8,22 )

Šifra: 978-961-6033-22-0
Kategoriji: ,
Oznaka:

Opis

POVEST O HRBTENICI

Avtor / Author: Miroslav Zei

Rokopis knjige »Povest o hrbtenici« avtorja Miroslava Zeija sem prebral ne le kritično in podrobno, marveč tudi z resničnim užitkom zavzetega bralca. Četudi mi je iz študijskih let ostalo še kar precej znanja primerjalne anatomije vretenčarjev, na kateri temelji pojmovanje njihove filogeneze, pa tudi pretežni del v rokopisu obravnavanih tematik, mi je branje rokopisa lahkotno in skorajda nezavedno obnovilo ter na novo razjasnilo vse pomembne pojme o razvoju hrbtenice in okostja ter posledično o evoluciji vretenčarjev in človeka, tudi o njenih spodrsljajih, n.pr. tistem, ki je kriv, da me po včerajšnjem vrtnarjenju »križ boli«. Sodeč po zgornjem spoznanju bi bila torej »Povest o hrbtenici« nedvomno še mnogo bolj zanimiva za najširši krog bralcev, posebno pa za študente in dijake ter njihove, biološko sicer že podkovane mučitelje.

Poleg takšnega, upravičeno pričakovanega pomena moram poudariti največjo posebnost in vrednoto rokopisa, da je namreč napisan v mikavnem, nekako »starem« a duhovitem jeziku, ki se kljub svoji strokovni vsebini bere kot, recimo, nekoliko zahtevnejša proza. Take vrste poljudno-znanstvena literatura je tudi drugod po svetu dokaj redka, posebno za tematiko, kakršno obravnava ta rokopis. Čeprav nisem specialist za te zadeve pa vendarle menim, da delo te vrste in s tako svojskim pristopom sploh še ni bilo nikjer objavljeno.

Upoštevajoč gornja spoznanja in z nekakšnim intuitivnem občutkom z veseljem in zlahka priporočim to koristno knjigo v branje.

Iz recenzije prof. dr. Jožeta Štirna

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Ministrstvo za znanost in tehnologijo Republike Slovenije

Dodatne informacije

Teža 0,199 kg
Dimenzije 15,5 × 21,5 cm