Izhod iz enostavnega načina

KOZAREC SONCA

Zbral in uredil / Edited by: Darko Darovec

Strani / Pages: 351

Leto / Published: 2000

ISBN: 978-961-6033-25-5

 

15,34  (Brez DDV: 14,61 )

Šifra: 978-961-6033-25-5
Kategoriji: ,
Oznaki: ,

Opis

KOZAREC SONCA. Dežela refoška II. Vinogradništvo in vinarstvo slovenske Istre

Zbral in uredil / Edited by: Darko Darovec

Pred petimi leti smo bili botri ob izidu prve obsežnejše publikacije v slovenskem jeziku, v kateri je zbranega veliko zanimivega gradiva o naših vinorodnih krajih, predvsem o dvatisočletnem obstoju vinske trte v Istri, o vinski kulturi iz bližnje in bolj oddaljene preteklosti v slovenski Istri, gradiva o Deželi refoška, po kateri je dobil zbornik tudi ime. Želeli smo, da bi ljudje začeli odkrivati in spoznavati dediščino, ki so jo ustvarile generacije naših prednikov, dediščino, v kateri je prav vinska kultura zelo pomembna, tako kot je pomembno tudi delo in prizadevanja vseh nas, ki danes živimo s to dejavnostjo ter to tradicijo nadaljujemo in tudi dograjujemo.

Kot kaže smo dosegli celo nekaj več: ne le da smo vzbudili interes bralcev, saj je zbornik Dežela refoška kljub ponatisu že pošel, vzbudili smo tudi zanimanje raziskovalcev in piscev, da nadaljujejo svoje delo, poglobijo tematike, odkrivajo nova zanimiva področja in nas seznanjajo z novimi dejstvi in spoznanji iz preteklosti in sedanjosti.

Naš paradni konj, refošk, je v zadnjih letih postal najbolj iskano vino v Sloveniji. Pred 30 in več leti, na začetku prve velike povojne obnove vinogradov v koprskem okolišu, je bil refošk na stranskem tiru. Naši predhodniki so verjeli v staro sorto, v kvaliteto vina, ki jo daje, in poskrbeli, da je ponovno postal vodilna sorta. Danes se nam to obrestuje. Tudi samo smo v ne ravno oddaljeni preteklosti doživeli krizna čase z refoškom, kljub temu pa se mu nismo izneverili, ravno nasprotno. Zato z velikim zaupanjem stavimo tudi na našo drugo tipično sorto, malvazijo. Z vedno boljšimi kvalitetami, ki jih daje, se ji ni treba sramovati nobenega bolj zvenečega imena iz vrst konkurence. V teh zadnjih letih je oživela tudi pobuda zasebnih vinogradnikov in nekateri med njimi že dosegajo visoke kakovosti vin.

Z vsem tem postaja koprski okoliš – dežela refoška – vedno bolj prepoznaven kot poseben in zelo samosvoj vinorodni okoliš. S količinami, ki jih danes pridelamo na zunanjih trgih, sicer ne pomenimo veliko, lahko pa s kakovostjo sežemo precej visoko in si odpremo vrata v uspešno prihodnost. In tam bomo našo prepoznavnost, naš ugled, našo pripadnost vinski kulturi utemeljevali tudi z vsem tistim, ker je bilo in je vezano na kulturo vina v slovenski Istri. Ob pomoči novega zbornika lahko te povezave še bolje raziščemo, spoznamo in se v njih tudi prepoznamo, zato se nam je zdelo pomembno in potrebno, da finančno podpremo tudi izid druge publikacije.

Iz uvodnega predgovora, Nevjo Pucer, direktor Vinakoper

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Vinakoper d.o.o., Koper

Dodatne informacije

Teža 0,615 kg
Dimenzije 16,5 × 22,5 cm