Izhod iz enostavnega načina

Mednarodna znanstvena konferenca: »RELIGIOUS CONVERSIONS AND ATHEIZATION IN 20TH CENTURY CENTRAL AND EASTERN EUROPE«

Med 22. in 24. aprilom 2024 bo v organizaciji Inštituta za zgodovinske študije ZRS Koper v Centru humanističnih znanosti ZRS Koper (Kreljeva ulica 6, Koper) potekala mednarodna znanstvena konferenca »Religious conversions and atheization in 20th Century Central and Eastern Europe«.

V okviru ARIS projekta (št. N6-0173) »Religijske spremembe na Slovenskem in v Jugoslaviji: verski prestopi in procesi ateizacije«, bo potekala mednarodna konferenca na temo religijskih konverzij, ateizacije in oživitve religije na območju Srednje in Vzhodne Evrope 20. stoletja.

Konferenca bo prispevala k (v veliki meri) neraziskanim temam z bolj diferenciranega vidika mehanizmov, ki spodbujajo religijske spremembe in redefinicijo odnosov med državo in religijskimi skupnostmi.

Zanimanje bo usmerjeno v analizo, kako izvirajoč iz medverskih interakcij, političnih nesoglasij in nacionalnih verskih politik religijske konverzije, procesi ateizacije (dekonverzije) in verski preporod nedominantnih in prevladujočih religij (rekonverzije) – velikokrat v povezavi z etnično pripadnostjo in migracijami – vodijo k ponovni opredelitvi in preoblikovanju meja religij.

Na tridnevnem dogodku bodo sodelovali eksperti s področij zgodovine, antropologije, študij religij, teologije, politologije, mednarodnih odnosov in sociologije iz Evrope in Združenih držav Amerika.

Program konference najdete TUKAJ.

Registrirate se lahko preko: .