Izhod iz enostavnega načina

FRANTOIO: Ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk

Opis

Avtorji: Milena Bučar-Miklavčič, Viljanka Vesel, Dunja Bandelj, Bojan Butinar, Erika Bešter, Jakob Fantinič, Katja Fičur, Teja Hladnik, Gašper Kozlovič, Vasilij Valenčič, Saša Volk, Alenka Baruca Arbeiter, Maja Podgornik

SortaˈFrantoioˈ je v svetu razširjena zaradi sposobnosti prilagajanja na različna okolja, redne  in  dobre  rodnosti  ter  kakovosti  olja.  Drevo  je bujne rasti, mladi poganjki so dolgi in povešeni. Dozorevanje plodov  je  postopno  in  traja  dalj časa. Plodovi vsebujejo več olja od sorte ‘Leccino’, olje pa ima visoko vsebnost oleinske kisline in biofenolov ter nizko vsebnost tokoferolov. Sorta je občutljiva na pavje oko ter malo občutljiva na oljčno muho in oljčnega molja, slabše pa prenaša nizke temperature, vendar se hitro obnavlja. Znana je njena velika občutljivost na oljčnega raka, ki je pogost spremljevalec te sorte.

Publikacija je nastala v okviru Javne službe izvajanja strokovnih nalog s področja oljkarstva, ki jo financira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS.

Dodatne podrobnosti

Leto izida

Jezik

ISBN 978-961-7195-71-2 (PDF)
Število strani 13