Izhod iz enostavnega načina

Jan Bednarik: VICOVI ZNAKI

Avtor / Author: Jan Bednarik

Strani / Pages: 279

Leto / Published: 2004

ISBN: 978-961-6033-48-4

 

17,26  (Brez DDV: 16,44 )

Šifra: 978-961-6033-48-4
Kategoriji: ,
Oznaka:

Opis

VICOVI ZNAKI

Avtor / Author: Jan Bednarik

Razprava Jana Bednarika se osredotoča na zgodovinski in hermenevtični pomen vprašanja jezika v Vicovi filozofiji. Študija upošteva dela iz Vicovega obsežnega opusa, interpretacije in kritike njegove misli ter sodobne hermenevtične teorije, ki so povezane z Vicovim odstrtjem vprašanja o jeziku.

Vicova mitologija kot poetska fenomenologija se zasnuje v okviru hermenevtike jezika. Na ta način ne presega le razcepa med spoznavno teorijo in ontologijo, marveč tudi razcep med estetiko in etiko in je v tem pogledu »metafizično« naravnana. S svojim konceptom zgodovinskih epoh Vico vzpostavlja kritiko novega veka kot epohe, ki pretendira na absolutno gotovo spoznanje, s tem da pokaže, kako to ni edini absolutni način mišljenja in da se gotovost in resnica ne stikata nujno. Tu se odprejo možnosti pesnjenja, domišljije in spominjanja, iz katerih vre mišljenje, ki v epohi ljudi postavi samo za sebe za izvor. Za Vica izvor mišljenja nedvoumno kaže k izviru domišljije. Identiteta verum-factum je domišljijsko delo spominjanja in v tem pogledu zgodovinsko mišljenje, ki predstavlja filozofijo jezika v poglobljenem smislu.

Analitični pristop k Vicovi filozofiji dopolnjujejo številni primerjalni vpogledi v druge filozofske teorije jezika, kakor so se oblikovale od antike naprej. Raziskovanje filozofsko-hermenevtične razsežnosti Vicove misli o jeziku in zgodovini po svoje odpira nove vidike in nastavke za hermenevtično filozofijo.

Iz recenzije izr. prof. dr. Dean Komel

 

Izdajo monografije je finančno podprla: Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije

Dodatne informacije

Teža 0,36 kg
Dimenzije 15,5 × 21,5 cm