V palači Tiepolo-Gravisi, v Centru humanističnih znanosti ZRS Koper, Koprčankam in Koprčanom bolj znani kot Borilnica, se je v organizaciji Inštituta za oljkarstvo (IZO) ZRS Koper odvila že deveta izvedba Festivala namiznih oljk. Dogodek, ki se je skozi leta uveljavil kot edinstvena platforma v slovenskem prostoru, je tudi tokrat povezal senzorično stroko, kulinariko, lokalno skupnost in mednarodne goste – z oljko kot osrednjim stičiščem dogajanja. Festival, ki poteka neprekinjeno od leta 2016, je tudi letos ponudil bogat strokovni in okuševalni program.
Uvodni del je zaznamovala senzorična degustacija slovenskih in italijanskih namiznih oljk, ki sta jo vodila Roberto De Andreis, priznani italijanski strokovnjak in predsednik italijanskega združenja okuševalcev oljčnega olja, ter dr. Milena Bučar Miklavčič iz ZRS Koper.




Sledilo je strokovno predavanje De Andreisa, ki je pridelovalcem in potrošnikom ponudilo dragocene informacije o pridelavi, kakovosti in zaznavanju okusa namiznih oljk. V okviru festivala je potekalo tudi tradicionalno ocenjevanje kakovostinamiznih oljk, v katerega je bilo letos vključenih kar 37 vzorcev. Kot so poudarili organizatorji, gre za dober odziv, ki kaže na ohranjanje zanimanja za rast kakovosti slovenskih oljk.






Strokovni senzorični panel je podelil priznanja za kakovost naslednjim pridelovalcem:
- Ekološka kmetija Morgan,
- Ekološka družinska kmetija Olea d’Istria,
- Ekološka kmetija Ronkaldo – Martin Adamič,
- Ekološka oljkarska kmetija Jernej Brec-Carcauec,
- Peter Černe,
- Sabina Cah,
- Ekološka kmetija Karlonga,
- Ekološka kmetija Bem,
- Ekološka kmetija Zudich,
- Kmetija Vojvoda,
- Kmetija Bajda,
- Domačija Milok,
- Maximilian Delošto,
- Valter Gjörek,
- Ekološka kmetija MA:BA – Majer Babič,
- Turistična kmetija Breg – Nikolas Roiatti,
- Štradjot,
- Andrej Pokorn – Andrejeve šmartnske dobrote,
- Ekološka kmetija Ricorvo – Ivan Zadel,
- Kristjan Božič.





Posebno priznanje za sodelovanje je prejel Kristjan Božič za dimljene oljke Štorta in kandirane oljke Santa Caterina.
Najvišja priznanja 9. Festivala namiznih oljk pa so si letos prislužili:
- Naziv vicešampion: Ekološka kmetija Zudich (Štorta v slanici),
- Naziv vicešampion: Domačija Milok (Štorta v slanici),
- Naziv Šampion festivala: Ekološka družinska kmetija Olea d’Istria (ekološke PICHOLINE v ekstra deviškem oljčnem olju).


Večer so nadaljevali z razstavo nagrajenih oljk, pokušino ter številnimi neformalnimi pogovori, v katerih ni manjkalo govora o novi oljkarski sezoni, ki se ravno začenja. Prvi oljkarji so že začeli s stiskanjem oljk, prve torkle pa bodo svoje delo pričele konec septembra. Dogodku so prisostvovali številni gostje iz znanstvenih, strokovnih in lokalnih krogov, med njimi podžupanja Mestne občine Koper, dekanja Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, predsednica nacionalnega stičišča za senzorično analizo SRIP HRANA, vodja raziskovalne infrastrukture MetroFood-SI, predstavniki podjetja Soline Pridelava soli d.o.o. in pokrovitelji. Dogajanje je sklenil glasbeni nastopDua Too Blond, ki je v prostor Centra humanističnih znanosti ZRS Koper vnesel istrski glasbeni utrip.


Festival namiznih oljk tudi po devetih letih ustvarja edinstven prostor, kjer se srečajo okus, znanje in tradicija. Kot pravijo organizatorji, »v eni sami oljki se skriva nešteto zgodb«, in prav te zgodbe vsako leto znova povežejo ljudi – od oljkarjev do potrošnikov in strokovnjakov, vse do radovednih obiskovalcev.
Partnerji dogodka so bili:
