Izhod iz enostavnega načina

Oljkarska sezona 2024 – Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper ponuja priložnosti za oljkarje pri raziskavah in izobraževanju

Letina oljk za leto 2024 bo močno zaznamovana s sušo, kar bo vplivalo tako na količino kot na specifične lastnosti oljčnega olja. Kljub temu slovenski pridelovalci ohranjajo zavezanost k visokim standardom kakovosti. Zaradi izrednih vremenskih razmer bo letošnja sezona priložnost za poglobljeno raziskavo, kako suša vpliva na značilnosti oljčnega olja.

Z zelenim zlatom, oljkami, je v Sloveniji zasajenih približno 2.600 hektarjev kmetijskih površin, pri čemer se 90 % oljčnikov nahaja v Slovenski Istri, preostalih 10 % pa v Goriških Brdih, Vipavski dolini in na Krasu. Po uradnih ocenah je v državi posajenih približno 500.000 oljčnih dreves. Med najpogosteje zasajenimi sortami močno prevladujeta Istrska Belica, ki predstavlja kar 54 % vseh dreves, in Leccino, s 23 % deležem. Čeprav se pričakuje, da bo letošnja letina količinsko boljša od lanske, bo za natančno oceno treba počakati do konca oljkarske sezone, saj rezultati variirajo glede na posamezne oljčnike. Cene oljčnega olja bi se lahko v prihodnje zvišale zaradi zahtevne pridelave, pri kateri so visoki stroški povezani z ročnim delom in ekološkimi praksami, pa tudi zaradi vpliva klimatskih sprememb, ki pomembno vplivajo na zmanjšanje pridelka v mediteranskih državah, ki tradicionalno pridelujejo oljčno olje.

Na nacionalni ravni letno pridelamo med 2.000 in 6.000 ton oljk, iz katerih proizvedemo od 300 do 900 ton oljčnega olja, kar je  od 400 do 1500 krat manj kot denimo v Italiji, ki poleg Grčije in Španije spada med največje svetovne pridelovalke oljčnega olja. Po kakovosti naša oljčna olja nedvomno lovijo velikane v tej kmetijski panogi, saj se ponašajo z izjemno kakovostjo in značilnim, posebnim okusom oljčnega olja.

Za kakovost slovenskih oljčnih olj v  sklopu strokovnih nalog Javne službe za oljkarstvo, ki jih koordinira Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper), v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, skrbi Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper, ki v tem času zbira anonimne vzorce oljčnega olja za namene raziskave. Vzorce v količini 0,5 dL bodo odvzemali v različnih terminih predelave, kar bo omogočilo poglobljen vpogled v kakovost slovenskih olj v različnih fazah letošnje sezone​. Gre za nujni postopek naključnega pregleda kakovosti, ki pomembno prispeva k razvoju znanosti in domačega oljkarstva.

V Laboratoriju Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper bodo ponujali plačljive analize oljčnega olja, in sicer analizo NIR (groba ocena parametrov kakovosti oljčnega olja) in analizo NIR v kombinaciji s senzoričnim mnenjem (celotna groba ocena parametrov kakovosti ter ugotavljanje senzoričnih napak)​. Pridelovalci bodo z analiznim poročilom dobili informacijo o kakovosti analiziranega oljčnega olja. Vzorce bodo sprejemali v laboratoriju IZO ZRS Koper Livade 6, Izola, med uradnimi urami od ponedeljka do petka med  9. in 10. uro ter med 15. in 16. uro. V času uradnih ur bo strokovno osebje na voljo tudi za vaša vprašanja. Več informacij TUKAJ.

Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper in ZRS Koper bosta  v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega Koper 29. novembra 2024  organizirala prireditev Mlado oljčno olje 2024. Poleg strokovnega dela prireditve, na katerem bodo med drugim izbrali najboljša mlada oljčna olja Slovenske Istre, bodo med 26. novembrom in 8. decembrom v izbranih restavracijah destinacije Koper izpeljali Dneve mladega oljčnega olja. Eden od ciljev projekta je oljkarjem Slovenske Istre ponuditi možnost, da se širši javnosti predstavijo kot vrhunski pridelovalci oljčnih olj, sočasno pa pri ljudeh dvigniti raven ozaveščenosti glede poznavanja in pozitivnih učinkov uporabe ekstra deviškega oljčnega olja.

Mlado oljčno olje 2023

Ko bodo oljke pobrane in oljčniki pospravljeni ter pridelek varno pod streho bo treba ponovno začeti razmišljati tudi o vzdrževanju oljčnikov. S tem namenom Inštitut za Oljkarstvo ZRS Koper organizira šolo rezi oljk, ki bo februarja 2025 potekala v Kopru. Tečaj bo vodil priznani mednarodni strokovnjak Giorgio Pannelli iz Scuola Potatura Olivo (Italija). Izobraževanje bo potekalo v dveh delih, teoretičnem in praktičnem, v dveh terminih (8. in 9. februar 2025 ter 10. in 11. februar 2025).

Število mest bo omejeno, izobraževanje bo plačljivo.
Za več informacij in prijave pišite na