Izhod iz enostavnega načina

Istrska olja navdušila na predstavitvi vodnika Slow Food 2025

Danes popoldne je v gastronomskem laboratoriju KeBon v Vinakoper potekala slovesna predstavitev jubilejne, 25. izdaje Vodiča po ekstra deviških oljčnih oljih Slow Food 2025. Dogodek je bil pomemben mejnik za slovensko oljkarstvo, saj se je Slovenska Istra v vodniku uvrstila med najuglednejše svetovne regije z osmimi izjemnimi oljkarji ter prejela kar tri prestižne nagrade “GRANDE OLIO”.

Dogodek sta obogatila Francesca Baldereschi, urednica vodiča, ter Stelio Smotlak, koordinator za Slovensko Istro in Furlanijo-Julijsko krajino. Baldereschi je poudarila pomen trajnostnega oljkarstva, biotske raznovrstnosti in ohranjanja tradicionalnih sort, medtem ko je Smotlak podrobneje predstavil izkušnje s pripravo vodiča ter posebnosti slovenskih ekstra deviških oljčnih olj.

Ob prisotnosti številnih ljubiteljev kakovostnega oljčnega olja, novinarjev in strokovnjakov s področja gastronomije, je dogodek potrdil, da se istrsko oljčno olje s svojo kakovostjo, predanostjo pridelovalcev in spoštovanjem do tradicije uvršča v sam svetovni vrh.

Prisotne je ob začetku dogodka nagovorila dr. Maja Podgornik, predstojnica Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, pozdravila pa sta jih tudi podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič ter direktor Vinakoper Borut Fakin. Dogodek je organiziral Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper, v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Mestne občine Koper ter podjetjem Vinakoper.

Podelitev priznanj najboljšim oljkarjem in vključitev slovenskih oljčnih olj v vodič pomeni tudi pomembno priložnost za promocijo Slovenske Istre kot vrhunske gastronomske destinacije.

Srečanje je v duhu gibanja Slow Food povezalo lokalno znanje s širšo mednarodno skupnostjo ter postavilo temelje za nadaljnji razvoj kakovostnega, sonaravnega oljkarstva.

Naziv »GRANDE OLIO«, ki označuje vrhunska ekstra deviška oljčna olja z izjemnimi organoleptičnimi lastnostmi, podeljuje gibanje Slow Food kot priznanje kakovosti in trajnostne pridelave. Gre za enega najvišjih standardov znotraj vodiča, ki združuje odličnost, spoštovanje do okolja in tradicionalnih sort.

Naziv »GRANDE OLIO« so letos prejeli Tamara in Aleš Ažman (Ažman), Sandi Babič (Oljarna Babič), Danijel Sabadin (Sabadin) ter Bruno Lenardon, oljkar iz Milj. V vodič Slow Food pa so bili poleg njih uvrščeni še Martin in Miran Adamič (Ronkaldo), Arsen Jurinčič (Arsen), Franc Morgan (Morgan), Ludvik Nazarij Glavina (Santomàs) in Vanja Dujc (Vanja Dujc).

Foto: Jakob Bužan