Izhod iz enostavnega načina

Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper predstavil svoje delovanje Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), dr. Jože Podgoršek, je minuli teden obiskal Inštitut za oljkarstvo (IZO) Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper), kjer se je podrobno seznanil z delom in nalogami, ki jih inštitut opravlja, vključno z izvajanjem nalog javne službe v oljkarstvu. Obisk je bil priložnost za pogovor o ključnih izzivih v kmetijstvu in zaščiti oljkarske dejavnosti in oljkarjev v Sloveniji.

Maja Podgornik, predstojnica ZRS Koper, je predsedniku KGZS predstavila projekte in jih seznanila z izvedbo različnih poljskih poskusov, ki jih izvajajo na področju oljkarstva, enega pomembnejših segmentov slovenskega kmetijstva, kjer je po njenem mnenju skriti potencial. Izpostavila je tveganja in izzive, s katerimi se soočajo pridelovalci kot raziskovalci zaradi podnebnih sprememb. ZRS Koper namenja veliko pozornosti poljskim poskusom v lastnem in proizvodnih oljčnih nasadih. V okviru poljskih poskusov zbirajo podatke v realnih razmerah, ki zaradi nepredvidljivih dejavnikov zahtevajo dolgotrajno in strokovno natančno delo. Kljub zahtevnosti so na ZRS Koper prepričani, da so poljski poskusi ključni za razvoj inovativnih agronomskih tehnologij ter prenos znanstvenih dognanj v prakso, kar bo prispeva k trajnostni pridelavi in prilagajanju na podnebne spremembe.

Obiskovalci iz KGZS so si ogledali nacionalni referenčni laboratorij IZO ZRS Koper, v katerem izvajajo akreditirano dejavnost kemijskih in senzoričnih analiz za določanje kakovosti in potvorb oljčnega olja. Poleg analiz za potrebe slovenskega inšpekcijskega nadzora opravljajo še senzorične analize za inšpekcijski nadzor na Češkem in Slovaškem. Laboratorij spada v konzorcij Metrofood, evropske meroslovne infrastrukture za področje hrane. Vodja laboratorija, Saša Volk, je poudarila, da laboratorij na letni ravni opravi več tisoč analiz, katerih cilj je zaščita potrošnikov in zagotavljanje kakovosti slovenskega oljčnega olja, ki je pomemben izvozni izdelek, ki se ga večinoma porabi doma in je tako kmetijski izdelek z ničnimi izpusti.

Predsednik dr. Podgoršek je izrazil zadovoljstvo nad strokovnim delom inštituta ter njegovim prispevkom k izboljšanju kakovosti slovenskega kmetijstva in zaščiti oljkarske dejavnosti z delom znanosti. Obisk je bil tudi priložnost za razpravo o potrebnih ukrepih za večjo podporo slovenskemu oljkarstvu in nadaljnjemu razvoju projektov, ki pripomorejo k večji konkurenčnosti in trajnostnosti slovenskega kmetijstva, predvsem pa, da se v kratkem času strokovno sodelovanje med organizacijama opredeli in nadgradi.