Izhod iz enostavnega načina

ZRS Koper prejemnik priznanja MOK za izvedbo poletnih tečajev slovenskega jezika

V koprski Pretorski palači je včeraj potekala jubilejna otvoritev 30. Poletnih tečajev slovenskega jezika »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«. Ob častitljivi obletnici je Mestna občina Koper Znanstveno-raziskovalnemu središču (ZRS) Koper podelila priznanje za organizacijo poletnih tečajev slovenskega jezika za tujce in spremljajočih dejavnosti za sočasno spoznavanje slovenske kulture, književnosti in običajev.

Poletni tečaji so namenjeni vsem, ki se želijo učiti slovenskega jezika iz osebnih, poslovnih, študijskih in podobnih razlogov, primerni so tudi za slovenske izseljence in njihove otroke ter zamejce, ki želijo razširiti in izpopolniti sporazumevalno zmožnost v slovenskem jeziku. Poletne tečaje organizira Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, s finančno podporo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in podporo Mestne občine Koper ter OŠ Oskarja Kovačiča Škofije.

Letošnji tečaji so v znamenju okroglih številk: na 30. Poletne tečaje je prišlo 50 tečajnikov iz kar 20 držav: Italije, Avstrije, Rusije, Srbije, Nemčije, Švice, Avstralije, Severne Makedonije, Madžarske, Češke, Urugvaja, Slovaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Argentine, Ukrajine, Anglije, Mehike, Poljske in Egipta.

Po slavnostni otvoritvi, ko so tečajnike pozdravili Vesna Humar, državna sekretarka Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu; Jasna Softić, podžupanja MOK; prof. dr. Irena Lazar, dekanja UP FHŠ; prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper; prof. dr. Vesna Mikolič, vodja Inštituta za jezikoslovne študije ZRS  Koper in idejna vodja tečajev; doc. dr. Klara Šumenjak, vodja Centra za slovenski jezik in kulturo UP FHŠ, smo druženje sproščeno zaključili ob prigrizku, ki so nam ga pripravili na OŠ Oskarja Kovačiča Škofije.

Slavnostno otvoritev sta s svojima pesmima popestrila tudi Drago Mislej – Mef in Marino Kranjac, ki sta tečajnike popeljala v svet slovenske (istrske) glasbe.