Izhod iz enostavnega načina

30 let Poletnih tečajev – pogled v kulturnozgodovinski razvoj države Slovenije


Slavnostna otvoritev 30. Poletnih tečajev slovenskega jezika na Slovenski obali “Halo, tukaj slovenski Mediteran!” bo v ponedeljek, 10. julija 2023, ob 18. uri v Pretorski palači, Titov trg 3.

V letošnjem letu obeležujemo jubilejno 30. izvedbo Poletnih tečajev slovenskega jezika na Slovenski obali »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«, ki bodo letos potekali v Kopru med 10. in 21. 7. 2023.  Poletne tečaje organizira Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, s finančno podporo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in podporo Mestne občine Koper ter OŠ Oskarja Kovačiča Škofije.

Letošnji tečaji bodo v znamenju okroglih številk: na 30. Poletne tečaje prihaja 50 tečajnikov iz  kar iz 20 držav: Italije, Avstrije, Rusije, Srbije, Nemčije, Švice, Avstralije, Severne Makedonije, Madžarske, Češke, Urugvaja, Slovaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Argentine, Ukrajine, Anglije, Mehike, Poljske in Egipta.

Pred 30 leti, kmalu po osamosvojitvi Slovenije leta 1991, smo se organizatorji spraševali, ali je dovolj zanimanja za našo mlado državo in njen jezik, sedaj pa ugotavljamo, da sta tako Slovenija kot naši tečaji že dobro prepoznavni v svetu in da se udeleženci niso nehali zanimati za slovenski jezik niti v času pandemije covida, ko smo tečaje organizirali na daljavo ali pa v kombinirani obliki.

Poletni tečaji »Halo, tukaj slovenski Mediteran!« so se pravzaprav razvijali skupaj z našo državo, se prilagajali vsakokratnim družbenim razmeram in sledili aktualnim temam. Tako je zelo naravno, da bo rdeča nit jubilejnih tečajev prav kulturnozgodovinski razvoj Slovenije. Na ekskurziji, delavnicah in lektoratih nas bodo zanimali zgodovinski temelji, na katerih se je oblikovala samostojna država, spoznavali bomo njene simbole in njeno življenje v zadnjih 32 letih. Tako bodo tečajniki spoznavali kulturne okoliščine, ki so izoblikovale tudi slovenski jezik, zaradi katerega se udeležujejo letošnjih tečajev.

Poletni tečaji so namenjeni vsem, ki se želijo učiti slovenskega jezika iz poslovnih, študijskih in podobnih razlogov, primerni so tudi za slovenske izseljence in njihove otroke ter zamejce, ki želijo razširiti in izpopolniti sporazumevalno zmožnost v slovenskem jeziku. Namenjeni so tako popolnim začetnikom kot tistim, ki osnove slovenskega jezika že (po)znajo in bi radi svoje znanje še izpopolnili, zato so organizirani na več nivojih, od začetnih do nadaljevalnih in izpopolnjevalnih, ter trajajo 2 tedna. Skupaj obsegajo 40 šolskih ur. Tečaje vodijo strokovno usposobljeni lektorji, ki se že več let ukvarjajo s poučevanjem slovenščine kot drugega/tujega jezika. Popoldanski program bodo tudi letos popestrile številne delavnice, tako strokovne (pravopisna in literarna) kot ustvarjalne (glasbena, kulinarična in delavnica za izdelavo razglednic). Na celodnevni ekskurziji se bomo odpravili na Dolenjsko v samostan Stična, pot bomo nadaljevali proti Bogenšperku, nato pa bo sledil postanek z ogledom naše prestolnice Ljubljane.