Izhod iz enostavnega načina

Ob svetovnem dnevu oljke bodo počastili mlado oljčno olje

UNESCO je leta 2019 na pobudo Mednarodnega sveta za oljke 26. november razglasil za svetovni dan oljk. Dan je namenjen ozaveščanju o pomenu oljkarstva za trajnostni gospodarski in družbeni razvoj ter ohranitev naravnih virov. Na Inštitutu za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper ob podpori Zveze društev oljkarjev Slovenije, Mestne občine Koper in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v petek, 25. novembra 2022, pripravljajo prireditev Mlado oljčno olje.

V Sloveniji je oljkarstvo panoga z dolgo tradicijo in z velikim potencialom za nadaljnji razvoj proizvodnje vrhunskega olja. Mlado oljčno olje nudi najširšo paleto svežih arom, edinstveno priložnost kombinacije svežih arom, posebnih okusov in možnosti obogatitve kulinaričnih specialitet. Deviško oljčno olje je sok, ki ga iztisnemo iz svežih plodov samo z mehanskimi postopki, brez dodatkov, in nudi kulinarične užitke že takoj po predelavi. Ima posebno mesto v sredozemski prehrani, v Slovenski Istri in na Goriškem pa se uporablja že več kot dve tisočletji. Oljke vsebujejo velik nabor antioksidantov, ki varujejo rastlino, sadež, olje in naše celice.

Obeležitev svetovnega dneva oljke je postal že tradicionalni dogodek, ki ga Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper letos organizira že sedmo leto zapored. Tokrat bo, ob podpori Zveze društev oljkarjev Slovenije, Mestne občine Koper, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Biotehniške šole Šolskega centra Nova Gorica, koncerna Kolektor in ostalih partnerjev, počastitev vrhunskega slovenskega oljčnega olja in izbor najboljšega mladega olja potekala v okviru prireditve Mlado oljčno olje v Pokrajinskem muzeju Koper, in sicer 25. novembra 2022.

Namen prireditve je vzpostaviti povezavo med deležniki tako izobraževalnih institucij kot tudi pridelovalcev in širše javnosti. »Želimo, da uporabniki in pridelovalci razlikujejo olja vrhunske kakovosti od manj kakovostnega olja. Tudi v mednarodnem prostoru se poskušajo vzpostavljati nova merila za olja vrhunske kakovosti. Prav gotovo pa je poleg kemijskih parametrov najpomebnejša senzorična analiza oljčnega olja, zato želimo predstaviti senzorične opise vrhunskih oljčnih olj in na delavnicah udeležence seznaniti z najpogostejšimi napakami pri oljčnem olju,« sporoča dr. Milena Bučar Miklavčič, vodja Laboratorija Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.

V okviru prireditve bodo potekale različne delavnice, senzorična delavnica o pomenu oljčnega olja v šolski prehrani na Biotehniški šoli v Novi Gorici, v atriju Pokrajinskega muzeja Koper pa vodena pokušina petih izbranih oljčnih olj in javna predstavitev pod nazivom Slovenska mlada oljčna olja. Delavnice bodo vodili izšolani strokovnjaki: Davis Prinčič, dr. Vasilij Valenčič in dr. Milena Bučar Miklavčič.

Na dogodku bodo izpostavili deset najbolje ocenjenih olj. Nagradili bodo olje po izboru strokovne komisije in olje po izboru gostincev in novinarjev. Plakete bodo podelili ustanoviteljica prestižnega gastronomskega tekmovanja Olio Nuovo Days Emmanuelle Dechelette, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot.

Na okrogli mizi Ukrepi za trajnostno oljkarstvo v Sloveniji bodo govorci predstavili svoje poglede na izboljšavo evidenc, letnih količin proizvodnje oljčnega olja in ostalih ukrepov, ki bi lahko  izboljšali ekonomski položaj oljkarstva v Sloveniji. Okroglo mizo bo vodila dr. Maja Podgornik, predstojnica Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.

Dan bodo strnili na slavnostni zaključni prireditvi in podelitvi priznanj, ki bo ob 19. uri potekala v dvorani Pokrajinskega muzeja Koper. Udeležence bosta nagovorila župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot. Slavnostna govorka bo ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Dogodek bodo popestrili s kulinaričnim doživetjem Kulinarični spoji mladega oljčnega olja ter glasbenim vložkom Tadeje Kralj na harfi in Tanje Jarc na flavti. Dogodek bo povezovala Karin Sabadin.

V lokalnih restavracijah hotela Marina, Rizi Bizi, Gostilni pri Lojzetu, Okusi Istre in Kamin na Belvederju bodo gostje v tednu od 26. novembra dalje lahko okušali pet najbolje ocenjenih mladih oljčnih olj.