Izhod iz enostavnega načina

PONT: Filmski večer o bivališčih Branislave Sušnik

Inštitut za jezikoslovne študije pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper, založba Beletrina in KS Gračišče v okviru literarne nagrade PONT organizirajo filmski večer, na katerem bodo sodelovali dr. Barbara Pregelj, Francisco Tomsich in Henrike von Dewitz. Filmski večer »Branislava Sušnik med vodami« bo potekal v torek, 30. novembra ob 18. uri v Rezidenci v Kubedu.

Paragvajska antropologinja v Medvodah? Slovenska antropologinja v Asunciónu, v Paragvaju? Življenje in delo Branislave Sušnik je potekalo med vodami, njena podoba pa je še vedno vsaj deloma zavita v skrivnost. Rodila se je leta 1920 v Medvodah, kjer skoraj ni zapustila sledi, in leta 1996 umrla v Asunciónu. Njene raziskave so bile skoraj v celoti posvečene indijanskim kulturam dežele, kjer je živela od marca 1951.

Na dogodku bo predstavljen projekt Bivališča Branislave Sušnik, s katerim so v treh letih razprli pogled na dejanska in metaforična bivališča Branislave Sušnik: njeno rojstno hišo, jezike, ki jih je govorila in preučevala, knjige in besedila, ki jih je napisala, pa tudi na podobe, obeležitve, spomenike, besedila ter spomine, ki govorijo o njej in s katerim so raziskovalka in prevajalka Barbara Pregelj, urugvajsko-slovenski umetnik Francisco Tomsich in antropologinja in vizualna umetnica Henrike von Dewitz skušali metaforično obrniti vlogo antropologa ter Branislavo Sušnik ponovno prinesti v njen rojstni kraj v obliki podobe, ki je hkrati eksotična in lokalna, s tem pa njenemu rojstnemu kraju, njenim prebivalcem in vsem ostalim pomagala v vsej svoji kompleksnosti bolje ugledati sebe, pa tudi razumeti, kako vidimo druge.

Predstavitvi projekta Bivališča Branislave Sušnik o skrivnostni slovenski antropologinji, ki je svoje življenje v Paragvaju posvetila tamkajšnjim indijanskim kulturam, bo sledila projekcija dokumentarnega filma Hiša med vodami, ki ga je Henrike von Dewitz v sodelovanju z Barbaro Pregelj v letih 2020 in 2021 posnela v Medvodah.

Celoten program nagrade PONT je dostopen TUKAJ.