Izhod iz enostavnega načina

Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper ob 50. obletnici delovanja Fakultete za šport in športno vzgojo Univerze v Nišu prejel plaketo za dolgoletno odlično sodelovanje

Ekipa raziskovalcev v sestavi prof. dr. Rada Pišota, prof. dr. Boštjana Šimuniča in doc. dr. Saše Pišot se je minuli teden udeležila 23. mednarodne znanstvene konference FIS COMMUNICATION 2021, ki je potekala na Fakulteti za šport in športno vzgojo v srbskem Nišu (FSFV). Udeležili pa so se tudi slavnostne akademije ob 50. obletnici ustanovitve FSFV.

Letošnja konferenca, ki na enem mestu združuje raziskovalce in strokovnjake s področja športa, telesne vzgoje in  rekreacije, je bila še posebej svečana, saj Fakulteta za šport in športno vzgojo Niš obeležuje 50. obletnico svojega delovanja. Slavnostne akademije so se tako udeležili gostje, predstavniki sorodnih fakultet iz Srbije, Hrvaške, Bolgarije, Grčije, Turčije, Romunije in Slovenije ter nekdanji in sedanji vrhunski športniki. Dekan FSFV je ob priložnosti 50. obletnice direktorju ZRS Koper podelil tudi plaketo za večletno odlično sodelovanje na področju kinezioloških raziskav. 

V sklopu znanstvenih sekcij je prof. dr. Šimunič predstavil prispevek ‘Health benefits in master athletes’, doc. dr. Pišotova pa študijo o odzivih študentske populacije na spremembe vsakdanjih praks med prvim valom COVID-19 ukrepov, ki so jo izvedle s kolegicami iz Zagreba, Novega Sada in Beograda z naslovom ‘University students and the first wave of covid‐19 lockdown experience – Slovenian, Serbian and Croatian’.

Sicer pa Inštitut za kineziološke raziskave pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper že dlje časa uspešno sodeluje z niško fakulteto na več mednarodnih projektih. Trenutno sodelujejo v izvajanju bilateralnega projekta ‘Nevrokognitivna učinkovitost in tveganje mišično-skeletnih poškodb: Uporaba v športu in rehabilitaciji’, sofinanciranega s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS ter v evropskem projektu ERASMUS + Sport ‘SKIEASY’ (Educational, Accessible, Simple, Youthful) Approach to Skills Acquisition in Skiing).

Ekipi iz ZRS Koper sta se pridružila tudi gosta Bojan Križaj nekdanji vrhunski alpski smučar ter prof. dr. Blaž Lešnik, predsednik Zveze učiteljev in trenerjev alpskega smučanja Slovenije, katerim je skupno sodelovanje v organizaciji bienalne mednarodne SPE BALKAN SKI CONFERENCE in sodelovanje pri usposabljanju učiteljev smučanja in profesorjev FSFV Uni Niš na Kopaoniku.

Vir: juznasrbija.info
Vir: juznasrbija.info
Vir: juznasrbija.info
Vir: juznasrbija.info