Izhod iz enostavnega načina

Darjo Zuljan: TEHNOLOŠKA PISMENOST V OBDOBJU ZGODNJEGA UČENJA

Avtor / Author: Darjo Zuljan

Zbirka: Annales Ludus Manualis

Strani / Pages: 124

Leto / Published: 2014

Jezik / Language: slovenski

ISBN: 978-961-6862-67-7

13,43  (Brez DDV: 12,79 )

Ni na zalogi

Šifra: 978-961-6862-67-7
Kategorija:
Oznaki: ,

Opis

Razprodano.

TEHNOLOŠKA PISMENOST V OBDOBJU ZGODNJEGA UČENJA

Avtor / Author: Darjo Zuljan 

Pričujoč učbenik je namenjen študentom, bodočim vzgojiteljem in učiteljem pri poučevanju tehnološke pismenosti v obdobju zgodnjega učenja.

Tehnološka pismenost je sposobnost uporabe, upravljanja, vrednotenja in razumevanja tehnologij.

Tehnologija je veda o uporabi materialov, orodij, tehnike in izvorov moči za lažje, preprostejše, prijaznejše življenje in učinkovitejše delo. Tehnologija je pomembno področje, ki oblikuje družbo in jo lahko imenujemo motor družbe.

Obstajata dva osnovna stroja (orodja), s pomočjo katerih se lahko zgradijo vsi sodobni stroji, to sta: mehansko kolo z osjo in vzvod. Danes je skoraj vsaka človekova dejavnost, tudi zdravstvo in zabava, odvisna od različnih orodij, naprav in sistemov za pridobivanje hrane, načine komunikacije. Nekateri stroji, kot je traktor (kmetijski vsestranski stroj), so pospešili postopke pridobivanja hrane (edinstveno v zgodovini človeštva). Naprave, kot so parni stroj, elektromotor, letala ali internet, so omogočile dosežke, ki jih v zgodovini prej ni bilo. Stroje, naprave in pripomočke lahko razdelimo v štiri skupine, to so orodja in pripomočki, ki človeku: povečajo mehansko moč, povečajo umsko moč, okrepijo čutila in izpolnjujejo različne potrebe.

Tehnologije, ki zelo vplivajo na človeka in okolje, so: medicinske tehnologije, kmetijska tehnologija in biotehnologije, energijske tehnologije, informacijsko-komunikacijske tehnologije, transportne tehnologije in proizvodne tehnologije. Danes so v ospredju informacijsko-komunikacijske tehnologije, ki zelo opazno spreminjajo svet in nas. Tehnologije v rokah človeka so zgradile, gradijo in bodo gradile umetno narejen svet okoli nas.

Dodatne informacije

Teža 0,228 kg
Dimenzije 16,5 × 23,5 cm