V petek popoldne je v Pokrajinskem muzeju Koper potekal 8. Festival namiznih oljk, kjer so podelili priznanja za kakovost namiznih olivnih oljk.
Inštutit za oljkarstvo ZRS Koper je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper in ob podpori Petzl, Piranskih solin d.o.o. in Metro food.si že 8. leto zapored organiziral Festival namiznih oljk.
Letos je 10 pridelovalcev oddalo 24 različnih vzorcev, 21 izmed njih pa je pridobilo certifikat kakovosti. Pred slavnostno razglasitvijo najboljših vzorcev in pokušino, je potekalo strokovno predavanje Barbare Lanza iz laboratorija CREA (Svet za raziskave v kmetijstvu in ekonomsko analizo v kmetijstvu, Pescara) z naslovom Prehranske in probiotične značilnosti namiznih oljk – najnovejše raziskave.
Nagrado za najboljši vzorec namiznih oljk je letos prejela Kmetija Vojvoda Bruno in Gigliola z vzorcem Štorta, pečene oljke v oljčnem olju (šampion). Sledila jim je Domačija Milok z vzorcem Santa Caterina v slanici (vice šampion).
Senzorično ocenjevanje je potekalo v prostorih Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper po mednarodnih standardih za izvajanje senzoričnega ocenjevanja namiznih oljk. Komisijo so sestavljali Rok Babič, Aleksandra Ožbolt, Jadran Jakončič, Mirjana Knez, Goran Gregorič, Barbara Bajda, Blaž Kante, Ernest Kante, Igor Novak, Aleksander Jevnikar, Darinka Čalija in dr. Milena Bučar-Miklavčič.
Priznanja za kakovost so za svoje vzorce prejeli:
- Kmetija Ricorvo Ivan Zadel (Istrska belica v slanici, Bela cerignola v slanici, Štorta v slanici),
- Ortaona Urška in Janez Capuder (Štorta v slanici),
- Martin Adamič Ronkaldo (Štorta v slanici),
- Ekološka kmetija OLEA D’ISTRIA (Bella di spagna v slanici, Uovo di piccione v slanici) Leccino v slanici, Picholine v olju, Štorta v olju),
- Domačija Milok (Grossa di spagna v slanici, Ascolana v slanici, Štorta v slanici), Ancaria Bevčič Vlado (Štorta v slanici),
- Cah Sabina Uljčer (Štorta v slanici),
- Andrejeve Šmartnske dobrote (Domače sušene oljke),
- Oljkarstvo Karlonga (Ascolana bio oljke v slanici),
- Ruzzier Guerrino (Štorta v slanici), ki je prejel za vzorec Razkoščiščene oljke v slanici z dodatki tudi priznanje za izvirnost.
Vsem dobitnikom priznanj kakovosti iskreno čestitamo.
Foro credit: Kleva Films