V Izoli je bilo izbrano najbolj všečno oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla (ZOP), ki bo uradno razkrito 6. februarja 2025 v okviru Zlate oljčne vejice 2025.Ob tej priložnosti so predstavniki kmetijstva, turizma in stroke, med njimi tudi Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper), podpisali Pismo o nameri za promocijo in krepitev prepoznavnosti tega vrhunskega lokalnega pridelka.
Izbor najboljšega oljčnega olja in skupna promocija
V petek, 31. januarja 2025, je v Restavraciji Kamin na Belvederju potekal izbor najbolj všečnega oljčnega olja z ZOP, ki ga je izmed petih finalistov določila komisija predstavnikov medijev, institucij in turističnih organizacij Slovenske Istre. Degustacijo je vodila Teja Hladnik, vodja degustacijske komisije Društva oljkarjev Slovenske Istre (DOSI). Festival Zlate oljčne vejice 2025 bo svoj vrhunec dosegel 6. februarja v InnoRenew, kjer bo razglašen tudi zmagovalec.

Podpis Pisma o nameri
Dogodek na Belvederju je bil tudi priložnost za podpis Pisma o nameri za krepitev prepoznavnosti ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre z ZOP. S podpisom so pridelovalci, turistične organizacije in raziskovalne ustanove, med njimi tudi ZRS Koper, izrazili skupni interes za promocijo in trženje oljčnega olja na lokalni in mednarodni ravni.
Ključni deležniki, poleg ZRS Koper so:
- Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije,
- Skupina proizvajalcev Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre,
- Olea Capris,
- Massimo Rojac,
- Turistično združenje Izola,
- Turistično združenje Portorož,
- Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper ter
- Občina Ankaran.
Predsednik Zveze društev oljkarjev Slovenije, Danilo Markočič, je poudaril, da skupna promocija krepi konkurenčnost in prepoznavnost oljčnega olja z ZOP na domačem in tujem trgu. Dr. Jože Podgoršek, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, pa je izpostavil pomen vključevanja slovenskega oljčnega olja v gastronomsko in turistično ponudbo.
Prvi skupni korak: kulinarični dnevi Slovenske Istre
Podpisniki bodo že marca 2025 sodelovali pri prvem skupnem projektu – kulinaričnih dnevih Slovenske Istre, ki bodo letos prvič potekali na ravni celotne regije. V izbranih istrskih gostilnah in restavracijah bo oljčno olje z ZOP osrednja sestavina menijev, ki jih bodo gostinci oblikovali na izbrano tematiko. Dogodek bo potekal pod okriljem štirih istrskih turističnih organizacij, združenih pod blagovno znamko Love Istria.
ZRS Koper kot pomemben deležnik pri raziskovanju in razvoju trajnostnih praks v kmetijstvu in gastronomiji
ZRS Koper je pomemben deležnik pri raziskovanju in razvoju trajnostnih praks v kmetijstvu in gastronomiji, s podpisom Pisma o nameri prispeva k ohranjanju lokalnih tradicij ter spodbujanju gospodarskega in turističnega razvoja regije.
ZRS Koper je že kmalu po ustanovitvi, leta 1996, pridobil svoj prvi aplikativni projekt s področja oljkarstva: Izoblikovanje znamke oljčnega olja v Slovenski Istri. Dan pred vstopom Slovenije v EU, leta 2004, je bil objavljen Pravilnik o označbi geografskega porekla ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre, temelječ na podatkih, ki jih je desetletje zbiral ZRS UP Inštitut za sredozemsko kmetijstvo in oljkarstvo (ZRS UP ISKO).
Leta 2007 je oljčno olje Slovenske Istre kot prvi slovenski kmetijski pridelek pridobilo zaščiteno označbo porekla (ZOP) na ravni EU. Pred tem je v okviru ZRS Koper že deloval kemijski laboratorij, istega leta pa so ga nadgradili še s senzoričnim laboratorijem, ki danes deluje kot referenčna ustanova za analize oljčnega olja v Sloveniji.
Prihodnost ZRS Koper na področju oljkarstva in ostalega mediteranskega kmetijstva
ZRS Koper stopa v novo razvojno obdobje – potrjen je bil projekt Kompetenčnega centra za oljkarstvo in druge mediteranske kulture Plavje, ki bo pomembna podpora oljkarjem in razvoju mediteranskega kmetijstva v Sloveniji.