Izhod iz enostavnega načina

Svetovni dan oljk: Marezige s prvo oljčno fontano, razstavo mladih oljčnih olj in dialogom o prihodnosti panoge

Mestna občina Koper, Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper in Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper so v Kanavi organizirali javno tribuno za uskladitev vizij, izmenjavo mnenj in opredelitev skupnih izhodišč glede nastajajočega Kompetenčnega centra za oljkarstvo in druge mediteranske kulture na Plavjah pod okriljem ZRS Koper in njegovega pomena za prihodnost oljkarstva.

Namen kompetenčnega centra je ustvariti prostor, kjer se bodo srečevale znanstveno-raziskovalne dejavnosti, lokalna kultura, tradicionalne prakse in inovativni pristopi. Usmerjen je v raziskovanje in razvoj panoge oljkarstva ter drugih mediteranskih kultur, s ciljem povezovanja pridelovalcev, predelovalcev, strokovnjakov, lokalne skupnosti in širše javnosti.

Direktor ZRS Koper, prof. dr. Rado Pišot je izpostavil, da je kompetenčni center za oljkarstvo namenjen tako oljkarjem kot stroki, ki stoji za njimi. »Za našim Inštitutom za oljkarstvo je dolga zgodba, ki pa smo jo rešili in bomo končno dobili svoje prostore. Drugo leto ob tem času bi moral biti center predan v uporabo,« je napovedal. Dodal je tudi, da potekajo pogovori o tem, da bi na srednji tehniški šoli v Kopru odprli program kmetijskega tehnika mediteranskega kmetijstva.

Predstavniki oljkarjev so pretežno izpostavili težave panoge, med katerimi je ena ključnih tudi starostna struktura pridelovalcev. Nujno bi potrebovali spodbude, zaradi katerih bi se za oljkarstvo odločilo več mladih. Poudarili so pomen sodelovanja in povezovanja – ne le v Istri, pač pa tudi z Goriško, Brdi in Vipavsko dolino, kjer prav tako pridelujejo slovensko oljčno olje.

Dr. Maja Podgornik, predstojnica Inštituta za oljkarstvo (IZO) ZRS Koper, je omenila, da je IZO ZRS Koper eden izmed glavnih sogovornikov oljkarske stroke doma in v tujini. Njihova vizija je strokovna odličnost, pri čemer pa pogrešajo sistemsko umestitev njihovega delovanja v oljkarsko panogo. Opozorila je, da le 30 odstotkov sredstev za svoje delovanje dobijo od države, preostalih 70 odstotkov pa morajo pridobiti na trgu. V prihodnje si želijo, da se jim ne bi bilo treba več ukvarjati s svojim preživetjem, pač pa predvsem s stroko.

Dr. Milena Bučar Miklavčič, vodja senzoričnega panela Laboratorija (IZO) ZRS Koper je povedala, da je sodelovanje sicer lepa beseda, ki pa jo je težko udejanjiti, predvsem pa to ne more biti le stvar oljkarskega centra, pač pa celotne oljkarske skupnosti in širše strategije. Po njenem so pomembni tudi sistemski ukrepi na ravni države in uskladitev resornih ministrstev. Za mlade pa je bistvenega pomena, da oljkarstvo postane ekonomsko upravičena panoga, pri čemer je treba spremeniti tudi razmišljanje glede uvedbe tehnologij in digitalizacije.

Strokovnemu delu, ki ga je pospremila razstava mladih oljčnih olj, je sledila slavnostna otvoritev oljčne fontane.

Zbrane je nagovorila podžupanja Mestne občine Koper, Mateja Hrvatin Kozlovič, ki je poudarila pomen tovrstnih razvojnih projektov za podeželske skupnosti ter izpostavila dodano vrednost, ki jo nova pridobitev prinaša tako domačinom kot obiskovalcem.

V nagovoru ob odprtju prve evropske oljčne fontane je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić poudarila, da gre za edinstven simbol ustvarjalnosti, tradicije in sodobnega pristopa k promociji oljčnega olja, ki bo nedvomno obogatil kulturno, turistično in gastronomsko podobo območja.

V imenu upravljavca fontane je Patrik Babič, direktor podjetja PRIK d.o.o., predstavil koncept nove pridobitve. Izpostavil je, da je Oljčna Fontana zasnovana kot odprt prostor okušanja, spoznavanja in povezovanja lokalnih pridelovalcev ter obiskovalcev – z jasnim ciljem ohranjanja in predstavljanja istrske oljkarske dediščine.

Nova oljčna fontana obiskovalcem ponuja možnost, da na enem mestu okušajo izbrana ekstra deviška oljčna olja lokalnih pridelovalcev – Pr’ Rojcu, Sveti Kancijan in Sabadin – ter s tem spoznajo bogastvo, raznolikost in kakovost domačega oljkarstva. V fontani bo možno preizkusiti eno izmed 10 zmagovalnih Mladih oljčnih olj. Fontana bo postala prostor srečevanja, degustacij, izobraževanja ter predstavitve tega, kar slovenska Istra zna in zmore ponuditi na najvišji ravni.

Kulturni del programa so oblikovali Pihalni orkester Marezige, istrski kantavtor Rudi Bučar ter Folklorna skupina Oljka, ki je s svojim nastopom dodatno poudarila pomen tradicije in identitete prostora.

Obiskovalci otvoritve so prejeli kozarček za oljčno olje in degustacijski žeton, s katerim so lahko prvič uradno poskusili letošnje ekstra deviško oljčno olje na sami fontani. Na stojnicah so se predstavili lokalni pridelovalci: Pr’ Rojcu, Sveti Kancijan in Sabadin. Za najmlajše je bil na voljo 100-odstotni domači grozdni sok z lokalne kmetije RedFairytale.

Po kulturnem programu je sledil slavnostni rez traku in prvi vklop Oljčne Fontane. Degustacija iz fontane bo obiskovalcem na voljo vsak dan v letu, medtem ko bo prodajalna obratovala pozimi ob koncih tedna, v poletni sezoni pa vsak dan.

Otvoritev se je zaključila s sproščenim druženjem, obiskom stojnic ter ogledom razstave mladih oljčnih olj, pripravljenih ob svetovnem dnevu oljk.

Današnja prireditev je zaokrožila Dneve mladega oljčnega olja, ki potekajo v desetih izbranih restavracijah v Mestni občini Koper od 22. novembra do 7. decembra. Obiskovalcem so na voljo posebni degustacijski meniji z okušanjem zmagovalnih mladih oljčnih olj s prireditve Mlado oljčno olje. Več informacij na spletni strani vizitkoper.si.