18 Dec 2023

SPOZNAJ – Sproščeni Pogovori o ZNAnosti: »Kompetentnost kot vzvod družbene odgovornosti«

Vabljeni na

dogodek cikla SPOZNAJ – SProščeni POgovori o ZNAnosti

z naslovom »Kompetentnost kot vzvod družbene odgovornosti«,

ki bo potekal v četrtek, 11. januarja 2024 ob 19.00 v Gledališču Koper.

Več kot očitno je, da se srečujemo s krizo kompetentnega vodenja v družbi, predvsem v politiki, odraža pa se tudi v javnih zavodih, gospodarstvu… V žarišču tokratnega pogovora bo zato vprašanje kompetentnosti kot zmožnosti uporabe lastnega znanja, izkušenj in vrednot v procesu doseganja cilja, izziva ali reševanja problema, tako v poklicnem kot v zasebnem okolju – v gospodarstvu, privatnem ali javnem sektorju, politiki, športu… V kolikšni meri je uspešnost posameznikovega delovanja odvisna od njegovih/njenih kompetenc in kolikšen delež kompetentnosti prispeva védenje (znanje, inteligentnost) ter kolikšen se izraža v vedênju (čustveni, socialni inteligentnosti, empatiji…)?

Mladi dobivajo izrazito slab vzgled čemu služi in zakaj so znanje in kompetence potrebne. Marsikje ni več ustreznega razmerja med znanjem in plačilom. Eksploziven razvoj informacijskih tehnologij in umetne inteligence diktira nove in nujne prilagoditve šolanja, zaposlovanja in nagrajevanja.

Vabimo vas, da skupaj z nami kritično razmišljate o bodočnosti vloge in pomena znanja in kompetentnosti kot pomembnega vzvoda splošne družbene odgovornosti.

Skupaj bomo razmišljali o delovnih in osebnostnih, socialnih kompetencah, saj za uspešno, družbeno odgovorno in zadovoljno družbo ali za uspešno podjetje niso pomembne le strokovne kompetence zaposlenih, ampak tudi zmožnost sodelovanja in skupinskega, timskega dela, pripravljenost za sodelovanje in medsebojno pomoč, pripravljenost za prenos znanja med člani/članicami skupine … Zanimalo nas bo, katere kompetence bi moral imeti dober manager/managerka, predvsem v smeri vrednot kot sestavnega dela kompetenc. Družbena odgovornost kot vzvod kakovosti življenja in zadovoljstva državljanov bo predstavljena skozi prizmo kompetenc.

Sproščen pogovor bodo s svojo navzočnostjo obogatili:

  • prof. dr. Rado Bohinc, Pravni inštitut, ZRS Koper,
  • Marta Kelvišar, direktorica Adria DOM, Managerka leta 2023,
  • dr. Iva Jurov, dr. med., Klinični Inštitut za medicino dela, prometa in športa,
  • prof. dr. Roberto Biloslavo, Inštitut za vedenjsko ekonomijo ZRS Koper in Fakulteta za management UP.

Dogodek bo povezoval dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper.

V letu, ko obeležujemo 30 let delovanja ZRS Koper bosta tako sledila še dva dogodka cikla SPOZNAJ – Sproščeni Pogovori o ZNAnosti.

Leave a Reply