15 Jun 2022

Podeljene so bile nagrade za najboljše namizne oljke

Minuli teden se je v Sečoveljskih solinah sklenil 6. Festival namiznih oljk, ki ga je organiziral Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper v sodelovanju s podjetjem Soline.

Prvi del festivala je bi namenjen ocenjevanju namiznih oljk, in sicer s strani 8-članske komisije, pod vodstvom dr. Vasilija Valenčiča iz Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper. V drugem delu festivala so potekale vodena degustacija izdelkov iz oljk, soli, zelišč in oljčnih namazov, voden ogled Sečoveljskih solin ter podelitev priznanj za najboljše namizne oljke. Temu je sledilo  kulinarično presenečenje z razstavo in pokušino namiznih oljk.

Na Inštitutu za oljkarstvo ZRS Koper so skupno ocenili 24 vzorcev namiznih oljk. Nagrado za najboljše oljke so tako prejeli Ivan Zadel za Ekološke namizne oljke v slanici in olju, kmetija Ronkaldo – Martin Adamič Bio oljke za Štorto v slanici in družinska kmetija Olea – Martina Veršnik za Ekološke namizne oljke Štorta v ekstra deviškem oljčnem olju.

Nagrado za najboljše oljke sta podelila prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper in Klavdij Godnič, direktor podjetja Soline.

6. Festival namiznih oljk je bil obenem tudi sklepni dogodek projekta SOLJKE, ki sta ga Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper in podjetje Soline skupaj pridobila na razpisu Las Istra in je bil finančno podprt s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja  2014 -2020. 

Leave a Reply