17 Jan 2020

Rok za prijavo škode v kmetijstvu podaljšan do 22.januarja!

 Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper)  sporoča, da je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje podaljšala rok za prijavo škode do 22. januarja.

Prijave škode zaradi toče v kmetijstvu in neugodnih vremenskih razmer v oljkarstvu v lanskemu letu so zbirali do srede 15. januarja. Ker mnogi potencialni upravičenci o tem niso bili obveščeni, so rok podaljšali za teden dni.

Uprava za zaščito in reševanje je konec decembra nekaj sto kmetom poslala obrazec za prijavo škode, ki so jo imeli oljkarji zaradi neugodnih vremenskih razmer, drugi kmetovalci (sadjarji, zelenjadarji) pa zaradi toče. Mnogi za prijavo niso vedeli, saj obrazca niso dobili.

Na Upravi pojasnjujejo, da so seznam prevzeli iz uradnih evidenc kmetijskega ministrstva oz. aplikacije Ajda. Očitno je bila komunikacija slaba, saj niti na kmetijsko-svetovalni službi o tem niso bili obveščeni pravočasno.

Koordinatorka izpostave koprskega Oddelka za kmetijsko svetovanje Elizabeta Bonin je pristojne na Upravi opozorila, da imajo nekateri oljkarji na predizpolnjenih obrazcih samo nekaj GERK-ov, čeprav imajo v registru več oljčnikov.

“Naši izpostavi v Kopru ni bilo znano, da imajo možnost prijaviti tudi tisti pridelovalci, ki mogoče niso prejeli obrazca na domači naslov”, pravi Boninova.

Ker je šele zdaj postalo jasno, da lahko škodo prijavijo tudi tisti, ki niso dobili obrazca, je Uprava rok podaljšala do 22. januarja. Obrazce je mogoče dobiti na občinah, kjer je potrebno prijave tudi oddati. V slovenski Istri je bila škoda po ocenah pristojnih 70 odstotna, na Goriškem in v Brdih do 90 odstotna. Kako bo država kmetom pomagala, še jasno. Možnosti so znižanje ali odpis prispevkov za zavarovanje, znižanje zakupnin ali prilagoditev ukrepov kmetijske politike.

Prispevek si lahko preberete na:  www.rtvslo.si/radiokoper/novice/podaljsali-rok-za-prijavo-skode-v-kmetijstvu/511927?fbclid=IwAR0H3QCD56MKFccsDrnkdwJ6hArb9A_CoygnA3r1axo7DnqTh_N8exoXQ_g

Leave a Reply