27 Nov 2019

ZRS Koper praznuje 25 let

Na Znanstveno-raziskovalnem središču v Kopru (ZRS Koper) letos obeležujemo 25. obletnico ustanovitve. Ob tej pomembni obletnici v prvem tednu decembra organiziramo vrsto prireditev, s katerimi nameravamo počastiti  jubilej.

V ta namen se bo zvrstilo več dogodkov:  Dan odprtih vrat ZRS Koper, na katerem bomo gostili dijake koprskih gimnazij; osrednja prireditev bo Slavnostna seja zbora zaposlenih ZRS Koper ter poseben dogodek v Gledališču Koper z naslovom »Sproščen pogovor o znanosti – družba za znanost«.

Tako v naslednjem tednu pripravljamo nabor zanimivih dogodkov, s katerimi nameravamo počastiti  jubilej. Svoja vrata bomo v ponedeljek, 2. decembra 2019 odprli z »Dnevom odprtih vrat ZRS Koper«, ki ga želimo nameniti koprskim gimnazijcem. Namen dogodka je predstaviti znanstveno-raziskovalno delo tudi mlajšim ter s tem približati znanost in raziskovalne dosežke širši javnosti.

V sredo, 4. decembra 2019 bomo ob 17.00 v Gledališču Koper poskušali približati  znanost družbi z dogodkom . V krogu zanimivih sogovornikov iz sveta znanosti, kulture, športa in umetnosti bomo skupaj razpravljali o različnih temah v povezavi z znanostjo. Naj omenimo najbolj zveneče: Tadej Toš, Rudi Bučar, Mitja Gasparini, Bojan Križaj, Voranc Kumar, dr. Jadran Lenarčič, dr. Jana Kolar, dr. Gregor Anderluh in dr. Rado Pišot,  ki bo diskusijo tudi moderiral.

Organizacija dogodka predstavlja še eno pobudo, da bi znanost približali širši družbi in posameznikom različnih starosti, interesov in dejavnosti.  Le edukacija družbe o vlogi in pomenu znanosti za razvoj in kakovost življenja vseh, lahko pomembno prispeva k drugačnem umeščanju in upoštevanju znanosti v bodoče.

Teden praznovanja pa bomo na ZRS Koper zaključili s »slavnostno sejo zbora zaposlenih«, ki bo v četrtek, 5. decembra 2019 ob 17.00 v dvorani Sv. Frančiška Asiškega na Martinčevem trgu v Kopru. Na dogodku bo častni gost in slavnostni govorec prof. dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

Ob tej priložnosti bomo izdali tudi brošuro, v kateri so predgovore prispevali direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot, minister za izobraževanje, znanost in šport RS, prof. dr. Jernej Pikalo, predsednik Upravnega odbora ZRS Koper Tomaž Može ter prof. dr. Lucija Čok in prof. dr. Darko Darovec kot prejšnja direktorja ZRS Koper.

V brošuri so predstavljeni pomembni mejniki organizacijsko-statusnega razvoja ZRS, največji dosežki inštitutov in infrastrukturnih enot ZRS Koper ter pogledi nekaterih sodelavcev na dosedanje delo ter želen razvoj v prihodnosti. Brošuro zaključujeta seznam vseh prejemnikov nagrade Glasnik znanosti ZRS Koper ter seznam vseh zaposlenih od ustanovitve do danes.

Leave a Reply