PREDSTAVITEV

Strategija za izvajanje resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020, ki jo je vlada RS sprejela v juniju 2014, opredeljuje tudi strateške in razvojne cilje na področju oljkarstva. Strateški in razvojni cilji oljkarstva so:

  •  izboljšanje konkurenčnosti s povečevanjem obsega proizvodnje in kakovosti oljčnega olja s poudarkom na okolju prijazni pridelavi
  • povečanje porabe visokokakovostnega oljčnega olja (promocija in izobraževanje)
  • ohranitev tržnega deleža slovenskega oljčnega olja na domačem trgu
  • ohranjanje identitete kulturne krajine in povezovanje oljke in oljčnega olja s turizmom
  • zagotovitev stabilne infrastrukture za potrebe razvoja panoge.

Javna služba za izvajanje strokovnih nalog v oljkarstvu bo z aktivnostmi prispevala k uresničevanju strateških usmeritev razvoja oljkarstva.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je dne 28. decembra 2017 neposredno imenovalo za izvajalca javne službe strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin za področje oljkarstva Inštitut za oljkarstvo. V okviru javne službe bo Inštitut za oljkarstvo v obdobju od 1. januarja 2018 do 31. decembra 2024 opravljal tudi vlogo nacionalnega koordinatorja za oljkarstvo. Pri izvajanju strokovnih nalog s področja oljkarstva (selekcija oljk, introdukcija oljk, zagotavljanje matičnega sadilnega materiala oljke, tehnologije pridelave oljk, ugotavljanje oljk za predelavo), sodelujeta tudi Poskusni center za oljkarstvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Univerza na Primorskem.

Vodja: dr. Maja Podgornik, strokovni vodja javne službe s področja oljkarstva

Email: info.izo@zrs-kp.si
Tel.: +386 5 663 77 74

Partnerske ustanove in sodelavci

Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno središče Koper

Inštitut za oljkarstvo, ZRS Koper – IZVAJALEC

 

dr. Maja Podgornik
strokovni vodja javne službe s področja oljkarstva

Milena Bučar Miklavčič
strokovna sodelavka s področja kemije

dr. Bojan Butinar
strokovni sodelavec s področja kemije

dr. Vasilij Valenčič
strokovni sodelavec s področja kemije

dr. Erika Bešter
strokovna sodelavka s področja kemije

Saša Volk
tehnični sodelavec s področja kemije

Katja Fičur
tehnična sodelavka s področja kemije

Jakob Fantinič
tehnični sodelavec s področja agronomije

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Poskusni Center za oljkarstvo

KGZ Nova Gorica, Poskusni Center za oljkarstvo – PODIZVAJALEC

 

mag. Viljanka Vesel

strokovna sodelavka s področja agronomije

Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

UP FAMNIT – PODIZVAJALEC

 

dr. Dunja Bandelj

strokovna sodelavka s področja genetike

ODDELEK ZA JAVNE SLUŽBE S PODROČJA OLJKARSTVA - NOVICE

24.08.2018 zrswebadmin

3. festival namiznih oljk

        v petek, 7. 9. 2018, s pričetkom ob 17.00 uri v protokolarni

Read More 0
09.08.2018 zrswebadmin

Brezplačno ocenjevanje namiznih oljk

      VABILO     Inštitut za oljkarstvo, Znanstveno-raziskovalno

Read More 0

SELEKCIJA LOKALNIH SORT

PREGLED DOSEDANJEGA DELA PO SORTAH IN DRUGIH GENSKIH VIRIH OLJKE

V okviru strokovnih nalog se selekcija v oljkarstvu izvaja od leta 1998. Poleg strokovnih nalog selekcije so v tem obdobju potekali tudi nekateri projekti, v katerih so bili pridobljeni še dodatni podatki o opazovanih sortah. Zbranih je bilo veliko podatkov, ki jih je potrebno sistematično obdelati. V okviru naloge bomo do leta 2024 pripravili bazo podatkov vseh dosedanjih sort in akcesij vključenih v morfološka, genetska in kemijska opazovanja v preteklih letih. Poleg tega bomo do leta 2024 vzpostavili bazo za najmanj 6 sort (22 akcesij) in sicer ‘Buga’, ‘Črnica’, ‘Drobnica’, ‘Istrska belica’, ‘Mata’, ‘Štorta’.

IZVAJANJE SELEKCIJE

Na celotnem oljkarskem območju (Slovenska Istra, Goriška Brda, Goriška) je še vedno veliko neraziskanih akcesij, ki bi jih bilo potrebno raziskati in za njih ugotoviti primernost pridelave v našem območju. V letu 2018 bo opravljen pregled dosedanjih izbranih vzorcev (različni genotipi sort ‘Črnica’, Buga’, ‘Drobnica’) ter pregled terena in odbira zanimivih genotipov med potencialno različnimi domačimi sortami (‘Črnica’, Buga’, ‘Drobnica’). Najperspektivnejša drevesa sorte ‘Črnica’, Buga’, ‘Drobnica’ bodo služila za nadaljnja preučevanja.

INTRODUKCIJA

PREGLED DOSEDANJEGA DELA PO SORTAH OLJKE

V okviru strokovnih nalog se introdukcija v oljkarstvu izvaja od leta 1998. Poleg strokovnih nalog selekcije so v tem obdobju potekali tudi nekateri projekti, v katerih so bili pridobljeni še dodatni podatki o opazovanih sortah. Zbranih je bilo veliko podatkov, ki jih je potrebno sistematično obdelati. V okviru naloge bomo do leta 2024 pripravili bazo podatkov vseh dosedanjih sort in akcesij vključenih v morfološka, genetska in kemijska opazovanja v preteklih letih, natančneje pa bo opredeljeno najmanj 18 sort (26 genotipov ali akcesij) in sicer ‘Arbequina’, ‘Athena’, ‘Ascolana tenera’, ‘Cipressino’, ‘Coratina’, ‘Frantoio’, ‘Grignan’, ‘Itrana’, ‘Leccino’, ‘Leccione’, ‘Leccio del corno’, ‘Maurino’, ‘Moraiolo’, ‘Nocellara del Belice’, ‘Oblica’, ‘Pendolino’, ‘Picholine’, ‘Santa Caterina’.

INTRODUKCIJA

V Sloveniji imamo štiri kolekcijsko-introdukcijske nasade oljk: Purissima, Šempeter 2007, Šempeter 2014 in Višnjevik, v katerih so zbrane tako domače kot tuje sorte, ki bi bile lahko primerne za gojenje tudi pri nas. Med navedenimi se trenutno spremlja samo nasad Purissima. Nasad Šempeter 2014 in Višnjevik, ki sta nastala v okviru projekta Uelije II v letu 2014, vključujeta znane in neznane sorte, ki bi jih bilo potrebno še preučiti.

Cvetenje in oploditev oljk v letu 2018

ZAGOTAVLJANJE MATIČNEGA SADILNEGA MATERIALA OLJKE

V Sloveniji imamo matični nasad sorte ‘Istrske belice’, medtem ko imamo za druge sorte le posamezna matična drevesa. Zaradi razmer v preteklosti in nerazjasnjene primernosti potaknjencev ali drugačne podlage je pridelava domačega sadilnega materiala skoraj zamrla. Ker ja za zagotavljanje rodnosti, stabilne pridelave in značilnega oljčnega olja izrednega pomena kakovostni sadilni material, je zagotavljanje domačega sadilnega materiala ključnih sort, prilagojenega slovenskim rastnim razmeram, zelo pomembno.

TEHNOLOGIJA PRIDELAVE OLJKE

UGOTAVLJANJE USTREZNE TEHNOLOGIJE PRIDELAVE »ISTRSKE BELICE«

Potaknjenci ‘Istrske Belice’ so bili pred leti uspešno uvedeni v Sloveniji, vendar so informacije s terena o njihovi rodnosti zelo različne. Zaradi težav z rodnostjo v nekaterih nasadih ‘Istrske Belice’ na potaknjencih, kjer se je razmnoževanje s potaknjenci ustavilo, je bilo že nekaj preverjanj. Primerjali so rodnost v nasadih z različno tehnologijo pridelave in različnimi podlagami, da bi ugotovili primerno tehnologijo za pridelavo ‘Istrske Belice’ na potaknjencih. Dosedanji rezultati kažejo, da se lahko s primerno tehnologijo doseže zelo dobra rodnost tudi na potaknjencih.

 

 

 

UGOTAVLJANJE USTREZNE TEHNOLOGIJE PRIDELAVE IN PRIMERNOSTI ZA GOJENJE DRUGIH SORT

V obstoječih kolekcijskih nasadih in na terenu so zasajene tako domače kot tuje registrirane sorte, za katere so v okviru dosedanjih strokovnih nalog že ugotavljali primernost pridelave, vendar v premajhnem obsegu, da bi lahko na podlagi teh podatkov pripravili končne ugotovitve o primernosti intenzivnega širjenja v proizvodne nasade. Opazovanja, ki se izvajajo v introdukcijsko – kolekcijskih nasadih bodo nadgrajena z opazovanji na terenu.

UGOTAVLJANJE VREDNOSTI OLJK ZA PREDELAVO

SPREMLJANJE DOZOREVANJA

Spremljanje dozorevanja se je v preteklem obdobju (2002–2014) izkazalo kot zelo koristno za odločitev o izbiri primernega časa obiranja za posamezno sorto. Doslej je bil poudarek na spremljanju dozorevanja dveh najbolj razširjenih sort (‘Istrska belica’ in ‘Leccino’), pred dvema letoma pa je bila vključena v spremljanje dozorevanja še sorta ‘Maurino‘. Naloga se izvaja na devetih lokacijah (pet v slovenski Istri, dve v Goriških Brdih, dve na Goriškem) za sorto ‘Istrska belica’, na sedmih lokacijah za sorto ‘Leccino‘ in na dveh lokacijah za sorto ‘Maurino‘.

SPREMLJANJE DOZOREVANJA OLJK 2018(pdf)

SPREMLJANJE LETNIKA

Oljčno olje ima med vsemi jedilnimi olji posebno mesto zaradi načina pridobivanja, načina uživanja in pogostega potvarjanja. Tržni normativi za oljčno olje so v primerjavi z drugimi olji zelo strogi, preverjanje parametrov pa je strokovno zahtevno in natančno opredeljeno s predpisi (Uredba Komisije (EGS) št. 2568/1991 z dne 11. julija 1991, o značilnostih oljčnega olja in olja iz oljčnih tropin ter o ustreznih analiznih metodah), ki se spreminjajo v skladu z novimi tehnologijami, sortnimi značilnostmi in klimatskimi razmerami.

V okviru naloge Spremljanje letnika se spremlja maščobnokislinsko sestavo v pridelanih oljčnih oljih, zaradi ugotavljanja vpliva podnebnih sprememb kot tudi sortimenta na maščobnokislinsko sestavo. Predvsem je pomembno spremljanje vsebnosti oleinske in linolne kisline, ki se s podnebnimi spremembami močno spreminjata in sta omejeni za oljčna olja Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla.

UGOTAVLJANJE VPLIVA SHRANJEVANJA IN FILTRACIJE TER NOVIH TEHNOLOGIJ NA KAKOVOST OLJA

Doslej zbrani podatki nakazujejo, da filtrirana olja dlje ohranijo aromo. Izkušnje so pokazale, da so zgodaj stekleničena motna oljčna olja zelo hitro izgubila svežino, na dnu steklenice se je pojavila muljasta usedlina, olje pa je sčasoma dobilo neprijeten vonj in okus. Po drugi strani so slabe strani filtriranja lahko izguba in dodatna oksidacija olja, zato se priporoča, da poteka filtracija z minimalno hitrostjo prečrpavanja oziroma pod inertnim plinom s hidrofilno-bombažnimi celuloznimi filtri. Treba je preučiti tudi druge vplive na kakovost in značilnosti oljčnega olja (npr. različne tehnologije mletja in mesenja pri predelavi).