Glavni cilji projekta so spodbujanje socialne blaginje in ravni kvalitete življenja prebivalcev obmorskih občin, revalorizacija ribištva kot gospodarske, turistične in poklicne dejavnosti ter varstva kulturne dediščine na ribiških območjih.

 

SKLAD: 

 

TRAJANJE PROJEKTA:

  • 1. 10. 2021 –  30.06.2023

 

VODJA PROJEKTA:

  • dr. Lucija Čok

 

PARTNERJI:

  • Znanstveno-raziskovalno središče Koper
  • Srednja šola Izola
  • Salladia d.o.o.
  • CAN Isola / ISNS Izola
  • TZ Izola

 

SKUPNA VREDNOST OPERACIJE : 199.925,83 €

ODOBRENA SREDSTVA: 197.663,74 €

Opis operacije

Glavni cilji projekta so spodbujanje socialne blaginje in ravni kvalitete življenja prebivalcev obmorskih občin, revalorizacija ribištva kot gospodarske, turistične in poklicne dejavnosti ter varstva kulturne dediščine na ribiških območjih. Med razvojnimi cilji je razvoj medgeneracijske solidarnosti in sodelovanja v podporo ribištvu, s posebnim poudarkom na vključenosti mladih in žensk, italijanske narodnostne skupnosti in sodelovanja z organizacijami, ki aktivirajo ranljive skupine ter uveljavljanje inovacij v ponudbi morske prehrane. Po sledeh avtohtone dediščine, z razvijanjem novih privlačnih, vključujočih in promocijskih dejavnosti ribištva v urbanem prostoru in podeželju obalnih občin, se utrjuje ribiška identiteta Slovenske Istre v Jadranu. Dolgoročni namen operacije je tudi povezati ribištvo s sredozemskim slogom življenja. Projekt spodbuja diverzifikacijo oz. razvojni potencial ribištva tudi izven obalnega območja z vključevanjem vsebin o ribištvu v izobraževanje in v aktivno promocijo ribičev Slovenske Istre v širšem slovenskem prostoru. Projektni partnerji bodo z osvežitvijo zgodovinskega spomina in z njim do današnjih dni povezanimi dejavnostmi gradili zgodbo o ribištvu, ki jih bo povezala z bližnjimi trgi Sredozemlja.

Povezava na spletno stran: Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo

Povezava na spletno stran: Evropska komisija namenjena ESPR

  • revalorizacija ribiškega poklica in promocija selektivnega trajnostno naravnanega ribištva med mladimi, ki trajnostno ohranja morske biološke vire,
  • spoznavanje vloge žensk v ribiškem življenju in predelavi rib v preteklosti,
  • obujanje tradicije življenja z morjem s poudarkom na kulinariki,
  • vpis avtohtonih ribiških jedi na listo »Mediterranean diet« pri UNESCO,
  • informiranje javnosti o doprinosu italijanske manjšine k ohranitvi ribištva,
  • priprava ribiškega terminološkega slovarja in predstavitev poklicev povezanih z morjem,
  • krepitev zavedanja o dolgoročnem razvojnem potencialu  in ohranjanju ribje naravne dediščine na območju LAS Istra.
  • vodenje, koordinacija in promocija projekta ter skrb za informiranje javnosti glede podpore projektu s strani sklada ESPR,
  • izvedba informativnih delavnic, kjer se osnovnošolcem in srednješolcem predstavi ribiški poklic in ribjo naravno dediščino,
  • izvedba intervjujev za pridobitev podatkov za sestavo dvojezičnega strokovnega priročnika,
  • izvedba dnevov odprtih vrat na Srednji šoli Izola za šole in širšo javnost,
  • zbiranje gradiva za vpis izbranih ribjih jedi Slovenske Istre v listo UNESCO Mediterranean diet,
  • permanentno obveščanje javnosti o posameznih dosežkih projekta v občilih, na spletu in na družbenih omrežjih,
  • informiranje mladih s snovno in nesnovno industrijsko ribiško dediščino.
  • izdelan CGP projekta in spletna stran projekta,
  • postavitev spletne aplikacije za rastoči terminološki slovar,
  • zaposlitev nove osebe,
  • promocijski video,
  • oblikovanje interaktivnega spletnega priročnika za učitelje in inačica za turistične vodiče,
  • razstava sodelujočih šol o vtisih in doživljajih v okviru projekta,
  • oblikovanje in postavitev dveh informativnih panojev o ribjih tovarnah v Izoli,
  • promocijski dogodki na vključenih območjih,
  • promocijska zgibanka s predstavitvijo ribičev in lokalnega ulova namenjena restavracijam,
  • zbrano gradivo / dosje za postopek vpisa izbranih ribjih jedi Slovenske Istre v listo UNESCO Mediterranean diet (Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity 00884).