18 Jun 2020

Tiskovna konferenca pred otvoritvijo 27. Primorskega poletnega festivala

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper in Gledališče Koper sta včeraj na tiskovni konferenci v prostorih Gledališča Koper napovedala skupno sodelovanje na 27. Primorskemu poletnemu festivalu, ki bo potekal od 1. julija do 31. avgusta. Na tiskovni konferenci so poleg direktorja ZRS Koper, prof. dr. Rada Pišota sodelovali: Katja Pegan, direktorica in programska vodja Gledališča Koper; Mario’ Steffe, predsednik skupnosti Italijanov Koper, Neva Zajc, predsednica Društva Primorskega poletnega festivala, Gaber Radojević, glasbeni producent, Ivan Golob, režiser in Matej Sukič, organizator programov v Gledališču Koper, ki je dogodek tudi povezoval.

Na tiskovni konferenci je bil podrobno predstavljen program 27. Primorskega poletnega festivala. Partnerji festivala so:  ZRS Koper, Gledališče Koper, CKŠP Izola, Pastoralno- kulturni center Georgius, Samouprvna skupnost italijanske narodnosti Koper, Skupnost Italijanov Koper Santorio Santorio, Študenstka organizacija Univerze na Primorskem, Okrepčevalnica Miramar in Koper Capodistria, pod pokroviteljstvom Luke Koper.

Letošnji Primorski poletni festival bo zaradi dogodkov preteklih mesecev, ko nam je epidemija spremenila tok življenja, nekoliko drugačen, vendar kljub temu bogat in raznolik. Letos bodo prizorišča bodo v vseh štirih obalnih občinah: v Piranu, v Izoli, v Ankaranu ter v Kopru.

Otvoritev 27. Primorskega poletnega festivala je predvidena v ponedeljek, 1. julija 2020, ob 21. uri na Martinčevem trgu v Kopru z dogodkom – sproščen pogovor z naslovom “Golo življenje”.

Otvoritveni dogodek bodo s svojo prisotnostjo še dodatno obogatili: Saša Pavček – slovenska igralka, pesnica, dramatičarka, dr. Rok Svetlič – filozof, pravnik, predstojnik Pravnega Inštituta ZRS Koper, Peter Svetina – Varuh človekovih pravic RS, Ksenija Benedetti – strokovnjakinja za poslovno komuniciranje in protokol, nekdanja vodja Protokola Republike Slovenije, dr. Oto Luthar – direktor ZRC SAZU, dr. Mladen Gasparini – predstojnik kirurškega oddelka v Splošni bolnišnici Izola, dr. Franci Petek – direktor Smučarske Zveze Slovenije in nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih. Povezovalec pogovora  bo prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper.

Kot je svoj nagovor na tiskovni konferenci začel direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot: »je zavedanje pomena prisotnosti v obalnem prostoru jasna, saj ZRS Koper čuti vlogo povezovanja na lokalni ravni, kot edini javni raziskovalni zavod izven Ljubljane. Pomemben korak je bila tudi ustanovitev Kolegija javnih zavodov s področja kulture in znanosti Mestne občine Koper, ki deluje tudi širše, in s katerim lahko skupaj veliko realizirajo in ponudijo ljudem. Ravno to je bilo povod, ki nas je ponovno združil z Gledališčem Koper, s katerim smo načrtovali serijo Pomladnih pogovorov, ki so žal odpadli. Zato vidimo poslanstvo ravno v tem sodelovanju.«

Glede dogodka sproščen pogovor – »Golo življenje«, ki bo potekal 1. julija ob 21.uri, je iz vsakega obdobja v zgodovini človeštva možno nekaj naučiti. dr. Pišot je še dodal: »Iz zadnjega predvsem to, da smo pripravljeni se zelo hitro odreči vsemu, za kar živimo “le” zaradi golega življenja. Skozi evolucijo si je človek prizadeval organizirati si okolje in način življenja, v katerem se je počutil varnega in zadovoljnega. Pri tem je izkoriščal nova znanja, na katerih je vedno temeljil razvoj okolij, orodij in tehnologij; posledično pa spreminjal življenjske prakse in navade, ki so ga izpopolnjevale. Kultura, znanost, umetnost, izobraževanje, šport niso bili zgolj posredni dejavniki razvoja in kakovosti življenja temveč velikokrat njegov usmerjevalec – kažipot.«

Dr. Pišot je v predstavitvi še povedal, da: »Sodobna družba je še posebej označena z rastjo socialnih mrež podprtih s tehnološkimi inovacijami, ki predstavljajo absolutno novost v človeški zgodovini. Antropološka in ekološka preobrazba človeka in družbe je zaradi interakcije med evolucijskimi dejavniki; fiziološkimi, socialnimi, kulturnimi, gospodarskimi in tehnološkimi potekala na način, ki nima zgodovinskega precedensa. Vodil jo je edinstven vzorec razvitosti kognitivnih (spoznavnih), socialnih in motoričnih dimenzij (sposobnosti). Predvsem pa je edinstveno to, kako spretno je povezoval in prepletal vse te tri dimenzije v različnih dejavnostih in okoljih. In s tem je postal aktiven tvorec sodobne družbe, dinamične, popolne, globalne, večkulturne, večjezikovne, večreligijske, … z vsemi prednostmi in slabostmi«.

Več informacij o dogodku dobite na:  https://www.facebook.com/primorskipoletnifestival/

Veselimo se srečanja z vami!