04 Dec 2019

Sproščeno o znanosti … družba za znanost

ABOUT EVENT

Znanstveno raziskovalno središče Koper (ZRS Koper)

Vas vabi

v sredo, 4. decembra 2019 ob 17.00

v Gledališče Koper

na dogodek ob  25. obletnici

“Sproščeno o znanosti… družba za znanost”

KAJ?

Sproščena diskusija o znanosti, v kateri bodo svoje poglede na temo podali akterji iz različnih “svetov”, dejavnosti, statusov, spola in starosti. Spregovorili bomo o tem, kaj je in zakaj znanost, koliko in kje jo bolj potrebujemo, koliko naj vanjo vlagamo in kje nam lahko pomaga ali morda škoduje.

Morda je res, da je problem komunikacije o in/ali v znanosti dvosmeren- na eni strani se znanstveniki ne zavedajo dovolj pomena prenosa znanja in se ne posvečajo ustreznemu ‘prevodu’ svojih ugotovitev, da bi bile bliže uporabniku, na drugi strani pa se tudi širša družba ne zaveda dovolj doprinosa znanja in dodane vrednosti, ki ga znanje ima v sleherni človekovi dejavnosti.

KDO?

Zagotovilo za sproščen vendar odkrit pogovor o temi so:

  • g. Tadej Toš, slovenski komik, voditelj in igralec, ki bo v svojem slogu dogajanje povezoval;
  • g. Rudi Bučar, slovenski kantavtor, folk rock glasbenik in poustvarjalec istrske glasbene kulturne dediščine;
  • g. Mitja Gasparini, dolgoletni član odbojkarske reprezentance Slovenije, srebrne ekipe letošnjega Evropskega prvenstva-  oglasil se nam bo po skypu iz tujine;
  • g. Bojan Križaj, legenda slovenskega alpskega smučanja in danes še vedno najuspešnejši slovenski smučar;
  • dr. Jana Kolar, izvršna direktorica EU konzorcija raziskovalne infrastrukture in predsednica Upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS;
  • dr. Jadran Lenarčič, dolgoletni direktor Inštituta Jožef Stefan;
  • dr. Gregor Anderluh, predsednik Koordinacije raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOSRIS) in direktor Kemijskega inštituta;
  • g. Voranc Kumar, magister kiparstva in podiplomski študent filozofije;
  • in dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper, ki bo diskusijo moderiral.

ZAKAJ?

Od vaše/naše prisotnosti si obetamo, da vzpostavimo most med različnimi svetovi in posledično morda, nekoč, tudi dosežemo drugačno razumevanje, predvsem pa umeščanje slovenske znanosti v naše razvojne prioritete.

Oblikujmo skupaj javno mnenje o nečem, kar se nam morda kdaj zdi tuje, preveč oddaljeno in zato nejasno- na primer znanost!

Ustrezno umestimo znanstveno-raziskovalno delo in njegovo vlogo in pomen v slovenski družbi. Morda skupaj najdemo razlog, zakaj ni dobro, da bi Slovenci bili med evropskimi državami na samem repu po vlaganjih v znanost in raziskovalno infrastrukturo.

Vljudno vabljeni!

Več o dogodku si lahko preberete tukaj

Medijska partnerja :

 

EVENT SPEAKERS

Share This Event