Dr. BOJAN BUTINAR, znanstveni sodelavec

Tel.: +386 5 663 79 34

Področja raziskovanja:

  • Kemija in analitika oljčnega in bučnega olja
  • Minorne spojine v oljih (biofenoli, tokoferoli, …)
  • Meroslovje
  • Organska onesnaževala

 Biografija:

Bojan Butinar sem po končani koprski gimnaziji študiral kemijo v Ljubljani. Po izkušnji na Radiu Študent sem leta 1981 diplomiral iz anorganske kemije. Zaposlil sem se v tovarni Iplas in s sodelavcema Markom Joksićem in Mileno Bučar-Miklavčič objavil patent ter si leta 1989 pridobil naziv Specialist fizikalne kemije na Inštitutu Josef Stefan. Krajše obdobje sem bil zasebni raziskovalec – že takrat sem z Mileno Bučar-Miklavčič sodeloval z Znanstveno‑raziskovalnim središčem Koper, kjer sem se leta 1998 tudi redno zaposlil. Opazoval sem njegovo rast, zato se še danes  zavedam resnice iz Cankarjevih Hlapcev. Z doktoratom (2012) Zasnova analitičnega postopka ugotavljanja pristnosti in stopnje predelave bučnega olja sem prenesel in okronal odličnost raziskovalno-analitskih pristopov iz polja oljčnega olja v sfero učiteljevanja, ki jo je Univerzitetna (UP) samovolja leta 2016 grobo prekinila.

Moja področja delovanja so v tesni navezi s prepletom raziskovalnega in strokovnega, s svojimi sodelavci iz Laboratorija Inštituta za oljkarstvo preučujem in merim minorne spojine oljčnega in tudi bučnega olja, saj je Laboratorij – kljub temu, da je v požaru oktobra 2017 izgubil vse svoje instrumentalne in lokacijske osnove – Nosilec nacionalnega etalona za množino snovi (mol) pri Uradu za meroslovje RS in od leta 2019 tudi Nacionalni referenčni laboratorij za ugotavljanje skladnosti oljčnega olja za področje kemije in senzoričnega preskušanja oljčnega olja pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Julija 2020 je moja COBISS bibliografija štela 222 enot.

Po 33 letih delovne dobe sem zaradi odcepitve ZRS Koper od UP bil nagrajen s prekinitvijo udeležbe v pedagoškem proces FVZ UP (nosilec in avtor 2 predmetov) in posledično izgubil pedagoški naziv docenta za področje kemije.

Raziskovalna dejavnost:

Sodeloval sem pri sedemnajstih nacionalnih in pri dveh mednarodnih projektih, pri petih nacionalnih projektih pa sem bil vodja. Omenim nacionalna projekta »V4‑1411 Izdelava tehnoloških smernic za namakanje oljk v Sloveniji« in »V4‑1621 Možnosti uporabe ostankov proizvodnje v oljkarstvu« in mednarodni H2020 projekt OLEUM »Better solutions to protect olive oil quality and authenticity«, ki je namenjen boljšemu zagotavljanju kakovosti in pristnosti oljčnega olja z omogočanjem odkrivanja in pospeševanja preprečevanja potvorb oljčnega olja. Z Mileno Bučar-Miklavčič in sodelavci Laboratorija Inštituta za oljkarstvo pri projektu sodelujemo v polju senzorične analitike in analitike biofenolov oljčnega olja.

Bil sem v organizacijskem odboru enega mednarodnega in enega nacionalnega znanstvenega posveta (Mednarodni znanstveni posvet in predstavitev dela na področju oljkarstva. 2000. Izola; Strokovni posvet Sredozemsko kmetijstvo in oljkarstvo. 1999. Izola). Bil sem glavni urednik pri publikaciji enega mednarodnega znanstvenega sestanka (Novi raziskovalni pristopi v oljkarstvu in sredozemskem kmetijstvu. 2003. Koper), urednik pri publikaciji dveh mednarodnih znanstvenih sestankov (Novi raziskovalni pristopi v oljkarstvu in sredozemskem kmetijstvu, 2000. Koper; Dnevi sredozemskega kmetijstva. 2006. Izola). Bil sem urednik Glasnika ZRS Koper (Glasnik ZRS Koper. 2006. Koper) in knjige (Pokrajina : fotografija, F. G. Lorca, svetopisemski citati o oljki. 2005. Koper). Bil sem recenzent pri večavtorski monografiji (RASPOR, Peter (urednik). [Hrana, prehrana, zdravje] : naša dela so naša prihodnost. 2018. Ljubljana). Od leta 2003 do 2006 sem bil glavni urednik pri glasilu Društva oljkarjev Slovenske Istre Oljka. Z Mileno Bučar-Miklavčič sem sodeloval pri pripravi smernic za kakovost in označevanje bučnega olja (MKGP in GZS. 2019. Ljubljana). ZRS Koper me (še) ni povabil v uredniški odbor revije Annales kinesiologiæ. Sem član skupine ekspertov za oljčno olje pri enoti G.4 poljščine in oljčno olje pri direktoratu Trgi in observatoriji, ki je del Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja pri Evropski komisiji (AGRI.DDG3.G.4). Sem član skupine kemijskih ekspertov pri mednarodnem svetu za oljke (IOC, Madrid) za študij analitskih metod.

Izbrane publikacije, objave: http://izumbib.izum.si/bibliografije/C20190916154954-10375.html