12 Jan 2023

Predavanje “Preživeti dobo antropocena – nove perspektive okoljskega mišljenja zraka in diha”

Vabimo vas na predavanje dr. Lenarta Škofa, predstojnika Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper, z naslovom “Preživeti dobo antropocena – nove perspektive okoljskega mišljenja zraka in diha”, ki bo v četrtek, 19. januarja 2023 ob 19. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Ob okoljskih spremembah in dobi antropocena je ena izmed poglavitnih nalog človeštva, da postane bolj občutljivo do narave in stvarstva. Sodobna okoljska filozofija in okoljska teologija morata biti zato sposobni misliti in delovati na podlagi nove respiratorne paradigme, utemeljene na elementu zraka in diha. Sodobna okoljska kriza nam s pandemijo COVID-19, onesnaženjem zraka, smoga, obsežnimi gozdnimi požari in peščenimi viharji ter tudi s tem povezanimi pojavi t. i. »politike zraka« (od uporabe bojnih plinov do sodobnih procesov, povezanih s kampanjo I can’t breathe) kaže, da smo kot ljudje, ki smo v svojem temelju odvisni od dihanja, izjemno ranljivi v razmerju do naravnega okolja.

V svojem predavanju bo dr. Lenart Škof pokazal na nekatere temeljne premike v okviru humanističnih ved, zlasti v okrožju filozofije in teologije, ki nam omogočajo sodobno okoljsko misel povezati z zrakom in dihom, ter nakazal, kakšen zrak je v naši atmosferi bivanja sploh mogoče dihati, da se naše življenje ne spremeni v takšno, da ni več mogoče dihati.

Leave a Reply