05 May 2022

Ribiško obarvan dopoldan koprskih četrtošolcev

Četrti razredi OŠ Koper so predpočitniški ponedeljek pričeli sproščeno in živahno. Z veseljem so namreč prisluhnili mnogim ribiškim zgodbam in prigodam iz morja.

V ponedeljek, 25. aprila 2022, je raziskovalno ekipo ZRS Koper in ribičMatjaža Radina pričakal poln amfiteater vedoželjnih četrtošolcev, ki so se tekom dopoldneva na raznolike načine seznanjali s tradicijo ribištva. Skupina, ki se je udeležila druge delavnice projekta Zgodbe o ribištvu – Ribištvo je moj poklic, je štela preko 100 osnovnošolskih radovednežev, zato je bila zaradi kvalitete izvajanja razdeljena na dve manjši. Ena je tematike delavnice najprej spoznala v šolskih klopeh, druga pa na ribiškem pomolu, nato sta se skupini zamenjali.

Uvodnemu nagovoru dr. Lucije Čok, ki je osnovnošolce vzpodbudila k razmišljanju z iztočnicami o ribištvu, je sledil pogovor z osnovnošolci o načinih konzerviranja rib in nekdanjih tovarnah Arrigoni in Delamaris, ki ga je vodila dr. Urška BratožDr. Tina Čok pa je osnovnošolce seznanila s starimi poklici vezanimi na ribištvo in predstavila, kako je Koper izgledal nekoč. Gost delavnice je bil ribič Matjaž Radin, ki je iz prve roke predstavil, kako je že kot otrok vzljubil poklic ribiča in kako izgleda njegov delovni dan, ki se za razliko od mnogih, ki ga pričnejo v pisarni, začne z vzhodi sonca objet v modrino morja. Otroke je, sklepajoč po številu in raznolikosti vprašanj, tematika zelo zanimala. Tako jim je ribič razlagal o različnih vrstah rib, načinih lovljenja, ciklih, ki jih ima morje in  kako na morju srečuje tudi želve in delfine.

Alen Pušpan iz Gostilne Bujol je medtem  na koprskem ribiškem pomolu pripravil ribjo malico, ki je obema skupinama zelo teknila. Okrepčali so se s paniranimi sardelami in domačim bakalajem, z veseljem pa so posegli tudi po repeteju. Po malici je za eno skupino sledil teoretični del, druga pa je prisluhnila še ribiču Marku, ki je četrtošolcem pokazal ribiške mreže in eno izmed ribiških bark. Predstavil jim je delovni dan na morju, ki se običajno prične že ob petih, šestih zjutraj in traja do večera ali pa celo od večera do ranega jutra. Pripovedoval je o dogodivščinah na morju, nevihtah, ki jih včasih ulovijo in o raznolikem ulovu.

Polni novih znanj in zanimivih informacij so se osnovnošolci odpravili nazaj proti šoli, tokrat še bolj motivirani za iskanje novih ribiških izrazov, ki bodo svoje mesto našli v dvojezičnem terminološkem slovarju. Le-ta nastaja v medgeneracijskem prepletu mladih in starejših generacij, ki so bile nekdaj ali pa so še povezane s tradicijo ribištva.

Partnerstvo projekta Zgodbe o ribištvu Slovenske Istre skozi čas je zasnovano pod strokovnim vodstvom Inštituta za jezikoslovne študije pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper in združuje partnerje iz različnih področij delovanja, ki bodo pomembno prispevali k uresničevanju zadanih ciljev projekta.

Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino so odgovorni partnerji projekta. Organ upravljanja določen za izvajanje Operativnega programa ESPR v Republiki Sloveniji 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Leave a Reply