15 Feb 2022

PONT: Jan Wagner o poeziji in interdisciplinarnem ustvarjanju

Vabljeni na pesniško branje in pogovor z letošnjim prejemnikom nagrade pont, nemškim avtorjem Janom Wagnerjem. Wagner verjame v transformativno in vključujočo moč poezije, zato ne ostaja omejen na svet svojega jezika in kulture, prav tako pa tudi ne na meje ene same umetnosti. Pogovor, ki bo del programa Gostujoči umetnik Akademije za vizualne umetnosti bo potekal v torek, 15. 2. 2022 ob 19. uri, v Galeriji Jakopič v Ljubljani. Vodil ga bo Aleš Šteger in bo potekal v angleščini.

O avtorju:
Jan Wagner se je rodil 1971 v Hamburgu, odraščal v Ahrensrburgu in po srednji šoli študiral anglistiko v Hamburgu, Berlinu in Dublinu. Danes je pesnik (njegova poezija je prevedena v več kot 30 jezikov), esejist in prevajalec angloameriške poezije. Leta 2001 je izdal prvo pesniško zbirko. Od tedaj je poezijo in eseje objavil v več kot sedmih samostojnih knjižnih izdajah; prejel je številne nagrade: poleg nagrade Anne Seghers (2004) in Friedricha Hölderlina (2011) ga je za pesniško zbirko Regentonnenvariationen (Variacije na sode deževnice) leta 2015 ovenčal leipziški knjižni sejem, dve leti pozneje pa je prejel najbolj prestižno nemško literarno nagrado Georga Büchnerja, s katero so bili nagrajeni tudi Paul Celan, Max Frisch in Gottfried Benn. Leta 2017 je na Kitajskem prejel še mednarodno nagrado za poezijo. Skupaj s Federicom Italianom je leta 2019 uredil in izdal monumentalno antologijo mlajše evropske poezije Grand Tour. Wagner je član Nemške akademije za jezik in književnost.
 
O nagradi pont:
Mednarodna nagrada pont se podeljuje uveljavljenim književnim ustvarjalcem, ustvarjalkam iz Slovenije, Evrope in Sredozemlja, in sicer za delo, ki izide v sozaložništvu Beletrine in Annales ZRS Koper v zbirki nagrade pont. Nagrada je namenjena medkulturnI književnosti v najširšem pomenu besede, književnosti, ki tematizira, prevprašuje medkulturnost v etničnem smislu ali medkulturnost z vidika različnih družbenih skupin, njihovih potreb in življenjskih stilov. Prvi dobitnik nagrade pont je bil leta 2018 nedavno preminuli pesnik Josip Osti. V letu 2021 pa je glavno nagrado pont prejel priznani nemški avtor Jan Wagner. Ob tej priložnosti je v zbirki nagrade pont izšlo Wagnerjevo delo Avtoportret z rojem čebel

***
Dogodek je del programa Bralna kultura, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
***
V skladu z odloki vlade se javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, potrdilom o cepljenju ali o prebolelosti covida-19 (načelo PCT). V Skladu s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodo zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk.


Leave a Reply