05 Jan 2022

Dr. Borut Klabjan za Osebnost Primorske 2021

Za Osebnost Primorske 2021, izbor najbolj izrazitega ali zanimivega imena v državi, se tokrat poteguje tudi dr. Borut Klabjan iz Inštituta za zgodovinske študije ZRS Koper, sicer skupaj z dr. Gorazdom Bajcem.

Slednja sta po mnenju medijev, organizatorjev izbora, napravila še en korak k sožitju, strpnosti in razumevanju v obmejnem prostoru. Ker zgodovina, še posebej boleča in konflikta, lahko deli, ampak razumen, resen, odprt pristop k raziskovanju preteklosti to bolečino blaži.

Gorazd Bajc in Borut Klabjan, doktorja zgodovine, izredna profesorja, sta avtorja znanstvene monografije Ogenj, ki je zajel Evropo. Knjiga, ki je izšla ob stoletnici požiga Narodnega doma ni usmerjena le v zgodovino te mogočne in pomembne slovenske zgradbe v osrčju Trsta, marveč gre za raziskavo, ki prepleta politične okoliščine, družbenopolitični razvoj in gospodarske posledice, pa tudi diplomatske boje. Pokaže nam, kako je Narodni dom postal nacionalni mit in hkrati »kraj pozabe«, ki je moral izginiti z mestnega obzorja. Dragocenost knjige so tudi nove arhivske raziskave in ugotovitve, pa tudi dejstvo, da odpira več nepojasnjenih vprašanj, pomembnih za razumevanje tega prostora.

Kako glasovati?

Od 4. pa do 11. januarja 2022 lahko tako poslušalci, bralci in gledalci osrednjih primorskih medijev na obeh straneh meje oddajo svoj glas za osebnost, ki je s svojimi dejanji in besedami najbolj zaznamovala leto 2021.

PRIMORSKE NOVICE: preko spletne glasovnice in z glasovnicami, objavljenimi v časopisu.
RADIO KOPER: na spletni strani radiokoper.si, prek elektronske pošte osebnostprimorske@rtvslo.si, s sms sporočilom na številko 031 636 999, v živo ob 12.00 in ob 17.00.
TELEVIZIJA KOPER: prek elektronske pošte osebnostprimorske@rtvslo.si.
RAI: prek elektronske pošte: osebnost@rai.it in na telefonsko tajnico 0039 0407784346.
PRIMORSKI DNEVNIK: na spletni strani www.primorski.eu ali preko SMS sporočila na številko 0039 340 1222160.

Sklepna prireditev bo v obliki posebne oddaje, ki bo potekala v četrtek, 13. januarja 2021 iz prenovljenega radijskega studia Hendrix. Osebnosti Primorske bodo podelili zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca.

Za občinstvo v studiih žal ni prostora. Prenos sklepne prireditve bo mogoče spremljati v živo ob radijskih sprejemnikih na Radiu Koper in Radiu Trst A ali ob zaslonih: na spletu in Facebook straneh vseh sodelujočih medijev. Posnetek bo na TV Koper/Capodistria isti večer ob 22.30.

Leave a Reply